A Nevelési Tanácsadó szakvéleménye

cropped-girl-1457006_640-1.pngKiemeltem pár fontosabb információt, jeleket, ami fontos lehet, ha valaki még csak sejti, hogy diszlexiás a gyermeke:

  • Az előzményekben kiemelték a veszélyeztetett terhességet, a rohamszülést, a rendellenes fejtartást, a kúszás-mászás kimaradását. Feltüntették még, hogy kedvence a számolás, a testnevelés és írás óra, de önmagát lassúnak tartja.

 

  • A vizsgálat tapasztalata , hogy vizuomotoros koordinációjának színvonala elmarad életkori szintjétől, míg közvetlen képemlékezete kiugróan jó színvonalú. A gyermek iránytévesztő, ábramásolás során a lap alján kezd dolgozni, a szögeket, ábrákat átfordítja. Fentiek együttesen a diszlexia-veszélyeztettséget sejtetnek.
  • A vizsgálat eredményei:Szomatikusan átlagosan fejlett kislány nyílt, barátságos, a feladathelyzetet elfogadja, végig kitartóan dolgozik, de nagyon feszült, folyamatosan izeg mozog.
  • Olvasás vizsgálat: olvasását a betű, szótag, szó cserék és kihagyások jellemzik, melyet többször suttogva elismételget, csak ezután mondja hangosan.
  • Írásvizsgálat: Jobbkezes, ceruzafogása helyes, rajzoláskor lapot elforgat, írásnyomatéka időnként kissé erős. Az önálló betűformák reprodukálása megfelelő (átírások, aránytalanságok előfordulnak), azonban a diktálás és másolás során kihagyások, cserék, szövegtagolási nehézség és szó analízis-szintézis teljes bizonytalansága tapasztalható.
  • Összegzés: a diszlexia-diszgráfia vizsgálat eredményei alapján a kislány súlyos diszlexiás-, diszgráfiás tünetekkel rendelkezik, melynek hátterében lassú feladatvégzés (motoros tevékenység és feladatértés egyaránt érintett) életkori szinttől elmaradott vizuo-motoros koordináció és a téri orientációs (jobb-bal irányok testsémában, mozgásban és síkban) bizonytalanság.
  • Javaslat: a fentiek alapján javasoljuk a Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottság vizsgálatát, továbbá az intenzív diszlexia-reedukációs terápiát (az iskolában működő fejlesztő csoportban).”

Ha valaki gyermekére vagy magára ismert kérjen segítséget a Tanitójától, a helyi vagy körzeti Nevelési Tanácsadótól minél elöbb, mert az idő sajnos ellenünk dolgozik. Ami persze nem azt jelenti, hogy bármikor is késő lenne, de ha hamarabb kezdik el a fejlesztést, nem rögzülnek annyira a hibás beidegződések.

A folytatást itt olvashatod.

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!


2 thoughts on “A Nevelési Tanácsadó szakvéleménye”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..