Új letölthető betűtípus diszlexiásoknak: OpenDyslexic!

Egy amerikai számítógépes programozó, Abbie Gonzales megelégelte, hogy diszlexiája miatt hol összefolynak, hol ugrálnak a betűk a monitorján.Több más diszlexiás felhasználó véleményét is figyelembe véve egy egészen újfajta betűtípus-családot tervezett.

  • Az OpenDyslexic azzal a céllal jött létre, hogy tompítsa a diszlexia egyes tüneteit, és gördülékenyebbé tegye az olvasást. A betűk alsó részét azért is vastagította meg, hogy jelezze annak irányát. Ennek köszönhetően gyorsan megállapítható, melyik rész tartozik a betű tetejéhez és melyik az aljához, így tehát a betű könnyebben felismerhető. Ráadásul a megvastagított alsó rész néha visszatartja az agyat attól, hogy automatikusan megfordítsa a betűt. A sorokat is könnyebb követni.
  • A tervező szerint az egyedi betűformák csökkentik a betűkihagyásból és a betűk felcseréléséből fakadó zavart. A karakterek szokatlan kialakításának köszönhetően az OpenDyslexic használatával a diszlexiások gyorsabban tudnak olvasni, és kevésbé fáradnak el a tevékenység közben. A betűkészlet ráadásul gyermekeknél a betegség előrehaladásának gátolásában is segítséget nyújt, mely a korai stádiumban érhető el a leghatékonyabban.
  • Letölthető PC-re, telefonra, e-könyv olvasóra.

HÁLÁS KÖSZÖNET ÉRTE!

Az Open Dyslexic mindenki számára hozzáférhető, ingyenesen letölthető:

 http://www.dafont.com/open-dyslexic.font,

http://www.senteacher.org/download/77/DyslexiaFont.html

Telepítése a videóban (angolul):

 


One thought on “Új letölthető betűtípus diszlexiásoknak: OpenDyslexic!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..