II. rész 12-24. fejezet

Egri Csillagok

1. Új cím: Gergely és Vicuska egymásra találása

2. Helyszínek: Buda, Szultán tábora

    Főbb szereplők: Gergely, Vica, Gábor pap, Török Bálint, Szultán, Fürjes

 

3. Eseményvázlat:

12. Gergely felér Budára, ahol megkeresi Ceceyéket, akik fensőbbségesen viselkednek vele és nem hiszik, hogy Keresztesfalvára kellene menekülniük. Megtudja, hogy Vicuska már a királyi udvarban szolgál és azért ilyenek a szülei, és fél, hogy így már nem lehet a felesége.

13. Az író elmeséli, hogy a menet, amit látott Gergely az a török táborba tartó tisztelgő látogatás volt, amikor is megdöbbenve látták ott Gábor pap holtestét.

14. Gergely kipiheni a fogság és a szökés izgalmait Ceceyéknél, majd elbúcsúzik tőlük azzal, hogy ő csak a török közeledésének hírét akarta hozni.

15. Ezután elmegy a Budai várhoz és összetalálkozik Martonfalvival, amíg arra vár, hogy idehívja Török Bálintot észreveszi Vicát. Pisszegve odahívja, aki nagyon örül neki és biztosítja róla, hogy Gergely lesz a férje. Megbeszélik, hogy még találkoznak.

16. T. Bálint megérkezik és elmeséli neki a sikertelen robbantást, amit ő is sajnál. A Királyné fogadja Ali agát, aki meghívja kisfiát a szultán táborába.

17. T. Bálint délután elmegy a palotába és közli, hogy nem bízik a szultánba, ezért nem marad tovább Budán és azt javasolja, ne vigyék hozzá a gyermeket.

18. Amíg ismét Török Bálintra vár Gergely megint összetalálkozik Vicával, zavarban vannak, s végül az első csókkal válnak el egymástól.

19. A nemesség úgy dönt, hogy nem lehet a szultán kérését megtagadni, így a királyné sírva kéri meg T. Bálintot, hogy kísérje el a fiát és megteszi.

20. A szultán örömmel fogadja a kis királyt. T. Bálint visszaküldi Gergelyt a királlyal együtt, amíg ők ottmaradnak vendégségben.

21. Gergely visszaindul a várba, az éjféli párbajra, de janicsárokkal van teli, egyikük nem akarja beengedni a házba, ezért leszúrja, majd Zoltayékkal együtt elmenekül.

22. A török csel sikerül és Buda török kézre kerül. Ali aga ultimátumot ad a királynénak, akiket Lippára költöztet. Török Bálint nem tér vissza a táborból.

23. A királyi udvar elindul Lippára, ezért Éva könnyes búcsút vesz Gergelytől. Utána Gergely kérdőre vonja Fürjest miért hagyta őt cserben.

24. Tíz nap múlva a szultán is útra kelt, és Török Bálintot rabláncon vitte magával.

 

4.Gergely és Vicuska:

1. Egymásra találás 2. Szerelmes csók 3. Könnyes búcsú

5. Cecey család viszonya Gergőhöz: fensőbbséges, mivel a lányuk már a királyi udvarban szolgál

 

6.Gergely új barátainak bemutatása:

Zoltay István: valós történelmi személy, királyi főhadnagy. Később ott van Eger ostrománál is, különös ismertetőjegye, hogy mindig káromkodva harcol.

Mekcsey Zoltán: főszereplő, valós történelmi személy, Gergely társa a konstantinápolyi kalandban. Dobó helyettese a vár védelmében

Fürjes Ádám: kitalált személy, aki hűtlenül cserbenhagyja Gergelyt, amikor rátámad egy török.

 

7. Bemutatás:

Fráter György (1482-1551): az erdélyi fejedelemség megszervezője, esztergomi érsek és bíboros volt, aki miután lemondatta a királyné fiát, János Zsigmondot a trónról – amit igazából ő vezetett – I. Ferdinánd király meggyilkoltatta.

Werbőczi István (1458-1541): jogtudós, királyi ítélőmester és személynök, majd Magyarország nádora. Később a szultán kinevezte a keresztények bírájává, majd a tiszteletére rendezett lakomán 83 éves korában megmérgezte.

Török Bálint(1502-1550): magyar főnemes, hadvezér, művészetet pártoló főúr, nándorfehérvári bán már 19 évesen. Kiváló hadvezér volt, ezért János király örökös grófsággal, hatalmas uradalommal ajándékozta meg, így ő lett a leggazdagabb földbirtokos. Mikor elkísérte a királyné kérésére a fiát a szultánhoz, aki utána valóban magával vitte 1540-ben és a Héttorony fogságába halt meg.

 

Folytatás III. rész 1-6 fejezet.

 

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


16 thoughts on “II. rész 12-24. fejezet”

 1. Szia!
  A kerdesem az lenne, hogy amikor Gergely ujra torok fogoly, milyen rossz elojelrol szamol be a budai varga? Mire kovetkeztet ebbol? Melyik varban tortent hasonlo?
  Valaszodat elore is koszonom!

  1. “Csak nem gondolja tán, hogy Buda török kézbe kerül?

   – Bizonyos.

   – Már hogy volna bizonyos?

   – A templomban minden éjjel miséznek a török lelkek, már több egy heténél.

   – Micsoda? Mit beszél?

   – Minden éjfélkor kigyullad a világosság a Boldogasszony templomában, aztán kihallatszik a sok ilallah, ahogy a törökök üvöltik-éneklik az istenüket.

   – Nem lehet ez, bátyám!

   – De isten-szentuccse igaz. Hát Nándorfejérvárott nem így volt? Ott is így hallatszott a török ének a templomból minden éjszaka, aztán egy hét múlva töröké lett a vár.”

   A BUDAI VÁR ELFOGLALÁSÁT JÓSOLJA MEG. NÁNDORFEJÉRVÁROTT TÖRTÉNT HASONLÓ.

 2. Szia,
  Az lenne a kerdesem, hogy Torok Balint hogyan keveredik a merenylet gyunujaba?
  Valaszodat elore is nagyon koszonom!

  1. Török Bálint a regényben elismeri a szultánnak, hogy a merénylő Somogyi Gábor az ő udvari papja. Török Bálint elfogatásának pontos indokait nem tudjuk, csak következtethetünk arra, hogy a szultán benne látta a seregek vezetésére legrátermettebb magyar főurat, a török uralom leginkább cselekvőképes ellenfelét.

   1. Kitalált szereplők:
    Jumurdzsák, Fügedy hadnagy Zoltay hadnagy, Fürjesi hadnagy, Hegedűs hadnagy az áruló, Varsányi Imre a kém, Sárközi a cigány, Gábor pap, Bálint pap, Hajván/Hasszán/ a nagydarab török, Matyi a kocsis, Cserhán, a vajda lánya, Miklós diák, Móré László a rabló, Tulipán Cecey törökszolgája, Szelim török kisfiú.

    Valós főszereplők:
    Bornemissza Gergely, Cecey Éva (valóban élt, de nem ő volt Gergely felesége), Enyingi Török Bálint, Dobó István, Mekcsey István.

 3. Szia,
  Az lenne a kerdesem, hogy Torok Balint hogyan keveredik a merenylet gyunujaba?
  Valaszodat elore is nagyon koszonom!

  1. Török Bálint a regényben elismeri a szultánnak, hogy a merénylő Somogyi Gábor az ő udvari papja. Török Bálint elfogatásának pontos indokait nem tudjuk, csak következtethetünk arra, hogy a szultán benne látta a seregek vezetésére legrátermettebb magyar főurat, a török uralom leginkább cselekvőképes ellenfelét

 4. Szia!Lenne két kérdésem.
  1.Milyen eseményeknél van jelen Gergely Török Bálint apródjaként?
  2.Hogyan jut Gergely birtokába a holdas, csillagos török gyűrű és Eger várának rajza?

  1. Szia !

   1. KÉRDÉSRE A VÁLASZ:
   A második részben, amelynek címe: Oda Buda van jelen Gergely Török Bálint apródjaként.

   A szultán elleni merényletkísérlet után, amikor Gábor pap súlyosan megsebesült, Gergely pedig szerencsésen kiszabadult a török fogságból, egyből Buda várába siet.

   Ott van Török Bálint is, aki Izabella királyné kisfiának, a kis királykának, János Zsigmondnak a gyámja.

   A szultánnal való találkozáskor Török Bálint vigyáz az özvegy királyné kérésére a csecsemő királyra.

   Ezután vacsorát ad a szultán a magyar urak tiszteletére, és ennek végeztével mindenkit elbocsát, csak Török Bálintot nem.

   Őt foglyul ejti és rabláncon Törökországba viszi, s a Héttoronyba záratja.

   A budai eseményeknél van jelen Gergely Bálint úr apródjaként, itt ismerkedik meg a későbbi egri védők közül néhánnyal, pl. Mekcsey Istvánnal is.

   2. KÉRDÉSRE A VÁLASZ:

   Amikor fogságba kerül, Dobó István Gábor papra bízza őt, hogy végezzen vele. De a pap megkegyelmez neki és életéért cserébe a talizmánját kéri.

   Gábor paptól a gyűrű Gergelyhez kerül, a szultán elleni merénylet előtt neki ajándékozza, egy búcsúlevél kíséretében.

   A vár alaprajzának története:

   Gergely és Gábor pap a szultán elleni merényletre készülnek.

   Amikor a robbanás következtében nem a szultán, hanem a janicsár aga veszti életét, nagy felfordulás támad.

   A törökök a helyszínen talált magyarokat elfogják.

   Gábor papa már haldoklik, Gergely is fogságba kerül.

   Itt kéri meg egy Hajván nevű, nagydarab török katona, hogy fejtse meg az általa talált “pergamenek” titkát.

   A pergamenek vékony papírlapok, amelyeken Gergely azonnal felismeri, hogy magyar végvárak térképei, a teknősbékára emlékeztető alaprajz pedig Eger várának térképe.

   Ezt elrejti kabátja zsebébe, a többit visszaadja Hajvánnak.

   Üdv: Diszmami

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..