III. rész 1-6 fejezet

Egri Csillagok

1. Új cím: Gergely és Vicuska egymásra találása

2.Helyszínek: Berettyó partja, Konstantinápoly (Héttoronyban), Debrecen, Gyalu vára, drinápolyi országút és a mellette levő karavánszeráj, Hunyad vára

Szereplők: Dobó István, Mekcsey István, Fürjes Ádám, Cecey Péter és felesége, Török Bálint és két fia, Maylád István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Matyi a szolga, Altin aga, Jumurdzsák

3. Eseményvázlat:

  1. Dobó István itatta csapatával lovait és látja a vérző Mekcseyt, aki Ceceyék segítségére sietett, amikor a törökök megtámadták útban Vicuska és Fürjes esküvőjére. Mivel Mekcsey Gergelyért megy, hogy elvigye a hadába, elkíséri a házaspárt.
  2. Megtudjuk, hogy nézz ki a Héttorony és miket őriznek benne, köztük Török Bálint és Maylád István rabokat, akik nem tudják, miért vannak itt.
  3. Mekcseytől Gergely megtudja, hogy Vicuska férjhez megy, és megfogadja, megöli Fürjest. Közben azt beszélgetik, hogy ki kéne szabadítani Török Bálintot és fia, Jancsi is velük akar menni.
  4. Gergelyék elmennek Vicuska esküvőjére, hogy kiderítsék, hogy szereti-e, de kiderül, hogy a királyné akarja férjhez adni. Gergely és az öreg Cecey összevitatkoznak Vicuson és elkéri az aranyait tőle, majd csellel megszökteti Vicust.
  5. Gergelyék álruhában elindulnak Konstantinápolyba. Útközben meg akarnak szállni, de Altin aga és emberei lefoglalták a fogadót. A szállásért cserébe a lovaikat kérik. Éjjel meg akarnak szökni Gergelyék, de a törökök észreveszik és üldözik őket, mikor is egy felrobbantott szekérrel lerázzák őket.
  6. Tovább menekülnek öten, majd megállnak pihenni, ahol Éva elmondja Gergelynek, hogy csak azt sajnálja, hogy nem házasodtak össze, mert ez így erkölcstelen. Hunyad várában Jancsinál a plébános hivatalosan is összeadja őket, és utána beavatják Évát a terveikbe.

4. Hány év telt el az előző rész óta?  Az előző rész óta 2 év telt el.

5. Török Bálint raboskodása:

Mit őriznek a Jedikulában? A Jedulikában a szultán minden kincsét, fegyvereit, okiratait és könyveit, illetve a fejedelmi rabokat őrzik.

Miért vetette börtönbe a szultán? Sohasem tudta meg, hogy miért.

Milyen esélyei vannak a szabadulásra? Szinte semmi esélye a szabadulásra.

Hogyan viseli helyzetét? Nehezen viseli helyzetét, nagyon hazavágyik.

 

6. Példák:

Előrelátóak voltak: mert álruhát öltöttek és a lovak cseréjével haladékot kaptak másnapig.

Hibát követtek el: mert a törökök közelében tanácskoztak.

 

7. Azonosítás:

deli: lovas török katona

Dervis: a szultán előtt keringő lovas

Gyehenna: pokol

Csutora: kulacs

Göböly: ökör (nyársonsült)

Szeráj: fogadó

Karavánszeráj: pihenő a karavánoknak

Pápista: katolikus vallású

Lutheránus: protestáns vallású

 

8. Kifejezés – szereplő neve:

Igaz barátság: Mekcsey István

Anyámasszony: Fürjes Ádám

Kitartás: Gergely

Érdek: Jumurdzsák

Hazafi: Török Bálint

Hűség: Éva

Előrelátás: Gergely

Rangkórság: Cecey Péter

Kapzsiság: Altin aga

 

Folytatás III. rész 7-13. fejezet

 

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

 

 

 


11 thoughts on “III. rész 1-6 fejezet”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..