IV. rész 1-6. fejezet

Egri Csillagok

1. Új cím adása: Soprontól Egerig

2. Időpont: Az előző rész óta 9 év telt el.

    Főbb szereplők: Éva, Gergely, fiúk Jancsi, Balogh Tamás, Miklós diák, Dobó, Mekcsey,        Bálint pap, Sárközi, Jumurdzsák

3. Eseményvázlat:

 1. Éva soproni házukban vendégüknek Miklós diáknak válogat Gergely ruhái közül, amikor Hajván egyik papírját megtalálja és rájönnek, hogy Eger vár tervrajza van rajta. Balogh Tamás Gergelyt keresi egy köves gyűrű megvételével, amiről megtudja, hogy Gergely magával vitt. Éváék fia Jancsi elmegy a diákkal a vásárba, de Balogh Tamás, aki maga Jumurdzsák elrabolja.
 2. Gergely 250 emberével Egerbe tart, amikor találkozik Sárközivel, a cigánnyal, aki velük tart. Dobó alig ismeri meg, de örül neki, majd találkoznak Mekcseyvel és Bálint pappal. Megismerkednek Sukán bácsival, Pető Gáspárral, Fügedy Jánossal és Hegedűs Istvánnal.
 3. Bakocsay egy török fejével a kezében hírül hozza a törökök jövetelét, majd egy paraszt levelet is hoz tőlük, melyben Ahmed pasa felszólítja, az egrieket adják át a várat, cserébe nem bántja őket. Dobó összegyűri a levelet, a parasztot tömlöcbe záratja érte.
 4. Dobó összehívatja a tiszteket a palotába, majd összesítik mennyi embert küldtek a városok (1900-at), s hogy milyen és mennyi fegyverük van. Ezután megesketi embereit, hogy soha nem adják meg magukat. Balogh Balázs apródját hazaküldi, mivel túl fiatal.
 5. 1552. szeptember 9-én Dobó vacsorát ad főbb embereinek. Köszöntők hangzanak el és megtudhatjuk, hogy Török Bálint meghalt a börtönbe, s nem sokkal elötte felesége is. Gergely pár társával arra kéri Dobót had lepjék meg a török előörsöt éjszaka, amibe beleegyezik és ad 100 embert.
 6. Gergelyék megközelítik a török tábort, egy közkatona leszúrja az őrt, majd rátámadnak a törökökre, akik menekülnek, teljes a káosz. Végül hatalmas zsákmánnyal és egy fogollyal térnek vissza, aki nem más mint a kémük. Varsányi Imre alaposan beszámol a török seregről.

 

4. Jumurdzsák feltűnése foglalja keretbe a kijelölt részt, aki mindenáron vissza akarja szerezni amulettjét, a pecsétes gyűrűt, hogy visszaadja a szerencséjét.

5. Korábbi szereplők, akikkel már találkoztam korábban:

Cecey Éva, Bornemissza Gergely, Dobó István, Mekcsey István, Sárközi, Hajván, Jumurdzsák, Bálint pap

6. Eger védői esküt tesznek, hogy: soha nem adják meg magukat a töröknek, mely azért fontos, hogy mindenki tudja a végsőkig kell harcolnia.

7. A várvédők abban bíznak, hogy: a király küld segítséget, és leleményességükben, amivel kicselezhetik a törököket.

 

Folytatás IV. rész 7-17. fejezet

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


31 thoughts on “IV. rész 1-6. fejezet”

 1. Milyen alruhaban rabolja el Jumurdzsak Jancsikat?
  Koszi a valaszt, es csak igy tovabb! Tenyleg nagyon sokat segitessz!

  1. Balog Tamás révfalusi nemesnek öltözve rabolja el Jancsikát Jumurdzsák. Szívesen 🙂

 2. Köszönöm szépen hogy kidolgozta kedves Diszmami. Sokat segített hiszen se energiám se elszántságom nem volt kiolvasni ezt a nagy terjedelmű és talán a részletekre tulságosan ugyelő művet.

   1. Mert ez a saját kidolgozott olvasónaplónk, aminek a kérdéseit a Lányom Tanárnője írta össze és azok válaszai szerepelnek csak benne. Úgy gondoltam, ha ezt így megosztom az is segítség lehet és példa arra hogyan készítsünk olvasónaplót egyszerűbben.
    Üdv: Diszmami

 3. Nekem bejött hisz nem volt időm kiolvasni és ezért erre gondoltam ! Kidolgoztam Word Pad segítségével hogy színesebb és játékosabb legyen nagyon szépen köszönöm ! A dolgozatot is 5-re írtam . Nem vagyok diszlexiás sem de sokat segített ! Köszönöm

  1. Sajnos ez egy elég hosszú olvasmány, ezért sokan nem tudják kiolvasni. Az átfogalmazásból is nagyon sokat lehet tanulni. Az 5-nek pedig külön gratulálok, ügyes vagy 🙂

 4. Kedves Diszmami!
  Ez a feladat a negyedik részhez kapcsolodik. Ha van az égben könyv, amelybe a magyarok történetét írják a következő nyolc évet így jegyezték bele a “h” betű az első akkor azt kell ki diszitenem . utána egy csómó évszám azt is dekoráljam ki ? És az utána valo első kezdőbetűt is ? És szerinted mit rajzoljak hozzá ? Egyáltalán hogyan vaonalakkal? Vagy csak ami ki pattan a fejemből? Nagyon köszönöm a válaszod

  1. Kedves Virsli! Ha a kezdőbetűt egy négyzetbe rajzolod, akkor köré vagy az “A” betű háromszögébe rajzolhatsz. Pl. egy felhőre egy könyvet bele a 8 évszámot. Az évszámok utáni kezdőbetűkbe rajzolnám én csak pl. Magyarország térképének körvonalát és abba bejelölném a városokat a kezdőbetűikkel és kis keresztel áthúznám, ahogy a “Honfoglaló” kvízjátékban, ha esetleg ismered. Ha elolvasol egy mondatot, biztos megjelenik róla egy kép a fejedbe és azt, vagy annak elemeit (tárgyak, emberek stb.) próbáld meg lerajzolni. A többi betűt nem kell díszíteni szerintem, ha megnézed a google keresőbe ott látod milyen betűkkel írják. Nagyon örülök, hogy segítséget kértél és törekszel. Csak így tovább 🙂

 5. Kedves Diszmami!
  Kéedésekre is válaszolsz?
  Ha igen csak egy lenne a 4. rész ha van az égben könyv, amelybe a magyarok történetét írják, a következő nyolc évet így jegyezték bele és ebből kronikát csinálni. Tanácsokat is elfogadok. Nem tudom hogyan álljak neki, kidisziteni , átformálni rajzolni. Előre is köszönöm

  1. Kedves Virsli! Nem biztos, hogy jól értem a kérdésedet, azért megpróbálok válaszolni. A krónika kezdőbetűjét, vagy a mondat első betűjét szokták rajzzal diszíteni, amit inciálénak hívnak. Ha az “inciale” szót beírod a google keresőbe, akkor látni fogod hogyan. A kép a mondat történetéről, azaz a jelenetről szóljon például, vagy néhány jellemző tárgyról (pl. korona, várak, könyv stb.) Remélem segítettem 🙂 Ez egy szép feladat, ha szeretsz rajzolni. Jó munkát!

  1. Szívesen 🙂 Nagyon jól tetted, hogy átfogalmaztad, mert ez volt a célom. Hiszen ebből is tanulsz 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..