IV. rész 7-17. fejezet

Egri csillagok

1. Új szereplők: Kis török gyermek, Bódogfalvi, Kocsis Gáspár fia, András deák, Baloghné,        Dzsekidzs, Vas Miklós, Varsányi Imre, Nagy Lukács, Balázs apród, Bolyki Tamás

2. Eseményvázlat:

7. A vár piacterén megkezdik az éjszakai portya zsákmányának árverezését, ahol egy lelakatolt ládában egy török kisgyereket találnak, akit a sütőasszonyok elrejtenek. Az éjszakai harc után Gergely lemegy fürdeni a folyóhoz, ahol összetalálkozik Kocsis Gáspár fiával, aki Margitot vette el feleségül, megörül nekik.

8. Gárdonyi leírja, ahogy a hatalmas török sereg lassan közeledik a várhoz, a tisztek pedig az egyik bástyáról figyelik.

9. A várba folyamatosan érkeznek magyarok, ki harcolni, ki menekül a török elöl. András deák a harangot hozza, Baloghné a fiát keresi, de kint reked Nagy Lukács seregével és 200 török üldözőbe is veszi, akik már körbefogták a várat.

10. A törökök rendezkednek a vár körül, de túl messze állítják fel az ágyúikat, ezért el sem érik a golyók a várat.

11. Másnap kétszer annyi ágyút hoznak, fele közelségben, most löveti szét Dobó őket. Éjjel Gergely kicsap a törökre és komoly zsákmányt szerez, majd másnap már földdel teli kasokkal védik ágyúikat és egész nap tüzelnek. Éjjel kőművesek javítják a falat.

12. A törökök elfoglalják Eger városát, de éjjel Gergely lecsap rájuk. Dzsekidzs kurd foglyot kivallatják a török seregről. Egy török nő jelenik meg, a kisfiú anyja és megengedik, hogy kiszóljon neki, hogy a harc végén a magyar rabbal kicserélhetik őt. Jumurdzsák bekiabál, hogy nála van a fia, de Gergely nem hiszi el. Varsányi, a kém bekéredzkedik a várba, közli, hogy másnap mindenfelől lőni fognak a törökök, ezért Dobó levelet küldet vele Szarvaskőre.

13. Reggel megdördül az összes török ágyú, Szelim a leesett golyókkal játszik ezért Gergely biztonságos helyre viszi. Éjszaka ismét javítják a lyukakat, közben meghozzák a király válaszát, aki sajnos nem fog segíteni.

14. A következő 10 napban a törökök folyamatosan lőnek, a végén már nem tudnak minden rést betömni. Újabb levél érkezik a töröktől, de tűzre dobják, de egy sort mégis meglát Gergely, amire Dobó válaszul egy fekete koporsót rakat ki a várfalra.

15. Már komolyan szétlőtték a várat, nagy szakadékok tátongnak a falakon. Dobó arra következtet, hogy másnap a törökök rárontanak a falakra. Éjszaka Nagy Lukács maradék embereivel beverekszi magát a várba, a sor végén Balázs apróddal.

16. Dobó éjjel akit csak tud aludni küld, csak a kőművesek dolgoznak Bolyki hadnagy vezetésével, akit az éjjel lelőnek. Dobó szomorúan értesül róla, aggódik a másnap miatt, majd egy ágyú mellett elalszik.

17. Másnap megkezdődik az ostrom, törökök özönlenek a falakra, s a védők elkeseredetten harcolnak. Egy török majdnem kitűzi a zászlót, de a kezével együtt levágja Komlósi Antal. Majd a magyar zászlót egy golyó üti le a helyéről, de Török László elkapja. Aztán a Templombástyát elfoglalják, de Dobó ágyúval derékba löveti, ami maga alá temeti a janicsárokat. Sok a sérült, köztük András deák, egri bíró is.

 

3. Dobó István a várkapitány: egy szőke dalia, akinek rendíthetetlen a hite, miszerint meg tudják védeni a várat. Jó döntést hozott, amikor megvárta, hogy közelebb hozzák a törökök az ágyúikat, s amikor a templombástyát derékba lövette.

4. „Többet ésszel, mint erővel” Pl. a 4. pontban leírt jó döntései Dobónak, illetve a kém, akitől információt szereznek.

5. Ellenük – Mellettük:

Tízszeres túlerő – Cseles észjárásúak

Kevés fegyver – Hitük a győzelemben

Kevés ember – Elszántságuk

Király nem segít – Ügyes harcosok

 

6. Jelképek a műben:

Kard: jelképezi, hogy készek a harcra

Zászló: jelképezi, hogy kié a vár

Koporsó: jelképezi, hogy az illető meg fog halni

 

Folytatás V. rész 1-7 fejezet

 

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


17 thoughts on “IV. rész 7-17. fejezet”

  1. Jó lett , bár lehetett volna egy kicsit rövidebben megfogalmazni, a flösleges részeket kiszedni.. De gratutálok jó lett!!

    1. Ezt az olvasónaplót Kislányom írta az “olvasónapló egyszerűen” c. bejegyzés nyomán – némi szülői segítséggel. Terjedelme pontosan annyi, amennyit a Tanárnő kért tőle, illetve a kérdésekre a válaszok is. Köszönjük a gratulációt!

  2. Ez úgy volt hogy ezelőtt volt az IV.rész 1-6 az eddig hat és itt van tizenegy fejezet.Tehát megvan összesen a 17,nem?

    1. Köszönöm kérdésed. A 4. rész 7-től 17-ig tartó fejezetek története összesen 11 vázlatpont.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..