V. rész 1-7 fejezet

Egri csillagok

1. Új cím: Alagút története

2. Negatív és pozitív szereplő: Évát emelném ki, aki bátor és okos, mint a férje, és        Hegedűst, mert hitvány áruló.

3. Eseményvázlat:

 1. Éva és Miklós diák álruhában Szarvaskőn ebédelnek Szalkay Balázsnál, aki felismeri Évát és segít nekik.
 2. Elérnek Éváék a malomkőhöz, ami alatt az alagút van, éjszaka elindulnak benne, majd mivel be van omolva ásni kezdenek.
 3. Az 1. ostrom után mindkét fél pihen. Este Hegedűs szavaiból kiderül, hogy nem hisz a győzelemben. A török bekiabálásra dobszó a válasz. Paksy hadnagy kicsap a törökökre, de rosszul sül el.
 4. Hegedűs és Gergely összevesznek a török bekiabálásán, ezért Dobó a vár legtávolabbi pontjára osztja be őket.
 5. Dobó tálba vizet, dobra borsót tetet a falhoz, hogy ha rezeg tudja a törökök aknát ásnak. Gergő elmondja Dobónak, hogy mit kiabálnak be a fiáról, ezért odahívatják a kurd rabot és elküldetik a fiúért, a gyűrűért cserébe. Hegedűs fellázítja a kassai katonákat.
 6. Hegedűs előáll egy hazugsággal a lázadásról, ezért Dobó figyelteti őt. A törökök nappal eltávolodtak a faltól, de éjszaka az áruló Hegedűs beengedte őket, de rajta kapnak.
 7. A tisztek megtárgyalják Hegedűs ügyét, majd felakasztják, 3 kassainak pedig levágják a fülét. Török tanútól megtudja Dobó, hogy Gergő fia elszökött, majd ledobják Juszufut a várfalról.

 

4. Szereplők, sorsok, jellemek:

a.) Éva: bátor, mert a törökök közé merészkedik és eszes, mert álruhában teszi.

b.) Sárközi: a cigány, egy jóindulatú, becsületes, kissé gyáva, amit származása miatt nem is gondolnánk.

c.) Hegedűs: nem a hazájáért harcol, hanem a zsoldért, mivel ezt nem kap, csak a törököktől, ezért lesz áruló.

d.) Dobó azért ügyel, hogy szabályos ítélkezés legyen, hogy további lázadás ne törjön ki és intő példa legyen.

e.) Dobó, azért bocsátkozik alkuba a törökkel, hogy megmentse Gergő fiát, ezért nem ítélhető el.

 

Folytatás V. rész 8-23 fejezet

 

Vissza az olvasónapló elejére.

Ami a mi Egri csillagok olvasó naplónkból kimaradt, kérdések-válaszok.

Kérlek, mielőtt kérdezel, ezt nézd át! Mivel nem tudok mindenkinek (időben) válaszolni.

A tartalom folyamatosan bővül!

A Blog 5. születésnapja alkalmából elindítottam a Patreon (támogatói) oldalamat , ahol lehetőséged van támogatni a munkámat egy jelképes összeggel, amennyiben hasznosnak találod és lehetőséged van rá.

Köszönöm, hogy itt vagy! 🙂

További segédanyagokat itt találsz.

 

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


35 thoughts on “V. rész 1-7 fejezet”

  1. A törökök zászlójában egy csillag és egy félhold van (melyek fénye vitte győzelemre egykor a törököket), a címben is a csillagok a győzelemhez kapcsolódnak, mivel Eger csillagai a hősök, a várvédők voltak.
   Üdv: Diszmami

  1. A törökök zászlójában egy csillag és egy félhold van (melyek fénye vitte győzelemre egykor a törököket), a címben is a csillagok a győzelemhez kapcsolódnak, mivel Eger csillagai a hősök, a várvédők voltak.
   Üdv: Diszmami

 1. Szia!
  Szeretnék pár kérdésre választ kapni mert megakadtam!
  1,Ki volt a kapitány Szarvaskőn és Szolnokon?
  2, Miért gondolja Gergő, hogy Jancsika a töröknél van?
  3, Miért megy a török az erdőre Dobó szerint?
  4, Ki volt az áruló? Mi lett a jutalma?
  5, Ki segít Évának az alagútban? Hogyan jutnak be a várba?
  6, Az ostrom után megszámolták a várba belőtt ágyúgolyókat. Mennyi volt?

  Előre is köszönöm!

  1. 1,KI VOLT A KAPITÁNY SZARVASKŐN ÉS SZOLNOKON?
   Szarvaskő kapitánya Szalkay Balázs, Szolnoké Nyári Lőrinc volt.
   2, MIÉRT GONDOLJA GERGŐ, HOGY JANCSIKA A TÖRÖKNÉL VAN?
   Mivel minden este bekiabálják neki a törökök, ill. bedobták a kis piros kardot is, amit fiának adott.
   3, MIÉRT MEGY A TÖRÖK AZ ERDŐRE DOBÓ SZERINT?
   A törökök csak az erdőben mentek fát és földet hozni, hogy abból építsenek emelvényt.
   4, KI VOLT AZ ÁRULÓ? MI LETT A JUTALMA?
   Hegedűs István az áruló, ezért felakasztják.
   5, KI SEGÍT ÉVÁNAK AZ ALAGÚTBAN? HOGYAN JUTNAK BE A VÁRBA?
   Amikor Évával az alagúton keresztül be akarnak jutni Eger várába, a törökök rájuk bukkannak, ezért Miklós diák felrobbantja magát a lőszerraktárral együtt, hogy Vica bejuthasson a várba.
   6, AZ OSTROM UTÁN MEGSZÁMOLTÁK A VÁRBA BELŐTT ÁGYÚGOLYÓKAT. MENNYI VOLT?
   „Hát ha azt nem számítjuk, ami még itt-ott a falakban van, öt híján tizenkétezer.” (azaz 11.995 db)
   Üdv: Diszmami

 2. Szia! Lehet csak én vagyok vak, de tudnál válaszolni a kérdésemre: Milyen jelei voltak, hogy hegedüs andrás gyenge jellemű ember? A válaszodat előre is köszönöm! 🙂

  1. Amikor lázította a katonáit az ostromért járó dupla zsold miatt, s hogy a török többet ad.
   Illetve mikor a török bekiabálására, hogy nem jön segítség, erre Gergő azt mondta, hogy hazudtok, mire Hegedűs: Mi van ha nem? Ez komoly jellemhiba, amivel megfélemlítette a többieket.
   Üdv: Diszmami

 3. Szép napot diszmami! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy az első fejezet címében látható kérdésre mi a válasz? Köszönöm a válaszát!☺

  1. Ha a HOL TEREM A MAGYAR VITÉZ?-re gondolsz, akkor a válasz. Mivel Gergely kiszabadítja magát és Vicuskát a török fogságból, illetve kihallgatja, hogy ki akarják rabolni Vicuskáék házát. Ekkor Dobó elhatározza, hogy vitézt nevel a fiúból. Így terem a magyar vitéz Keresztesfalván és közeli erdőben, illetve a török rabságból kiszabadulva.
   Üdv: Diszmami

 4. Kedves Diszmamigmail ! Én is nehézségekel szembesülök !
  Nem tudok erre a kérdésre válaszolni:
  Milyen hös cselekedetek kapcsolódnak a zászlóhoz?
  Ki mit rész?
  ( kérlekválaszolj)!!!

  1. Zászlókhoz köthető hőscselekedetek:
   • Előfordul olyan jelenet az ostrom során, hogy a falakon felmászó török katona meg akarja szerezni a vár éppen ott lengő zászlóját. A magyar katona pedig élete kockáztatásával védelmezi azt.
   • Amikor András deák elesik a harcban, Dobó odahozatja a város zászlaját, és azzal takarják le az egri bíró holttestét.
   • Egy alkalommal Gárdonyi keserűen jegyzi meg, hogy az osztrák fővárosban, a királyi palotában hány magyarok által megszerzett török zászló díszeleg, a császár és a birodalom dicsőségét hirdetve, pedig értük magyar vér folyt.
   • Még egy alkalom, amikor a zászlóknak nagy jelentőségük van a regényben. Az Oda Buda című részben, amikor a török janicsárok “beszivárognak” a budai várba, és kitűzik a török zászlókat a bástyákra, falakra. Ebből tudják meg a magyar urak, amikor a szultán fogadásáról visszatérnek, hogy Budát csellel elfoglalták a törökök, már nem magyar kézen van.
   • A második kiszabadításnál Izmail bég hozza ki Török Bálintot, mintha a szultánhoz kísérné kihallgatásra, egy sárga zászlós hajóhoz kellene vezetnie a rabot. Amivel aztán megszöktetnék. De sajnos ez sem sikerül
   Üdv: Diszmami

  1. Örülök 🙂
   26 éves lehet, ha 1541 augusztusa 8 évvel volt később a 7 éves Gergelynél (1533), aki akkor 1526-ben születhetett. Eger ostroma 1552 őszén volt, azaz ekkor 26 éves volt.

   Üdv: Diszmami

 5. Nagyon sokat segit ez az oldal! nagyon koszonom! egy dolog van amit meg szeretnek kerdezni, az pedig hogy a holdfogyatkozas cim mire utal? nagyon koszi ha valaszolsz!

  1. Örülök neki 🙂
   Metaforikus címnek vehető az utolsó, a „Holdfogyatkozás”, ami a török félhold fogyatkozására, pusztulására vonatkozik, ezzel is megelőlegezve azt, amit az olvasó a történelemből már tudhat: Eger megmenekül. A törökök vereségére utal az író mivel a török zászlón félhold van!

   Üdv: Diszmami

 6. Nagyon jo! Koszonom. Holnap irodalom otan dogat irunk par reszbol (144 oldal?) es nem volt idom elolvasni.remelem sikerulni fog egy csomo screenshotot(kepernyofotot) csinaltam .megprobalom holnap ezerszer elolvasni hatha belemegy a fejembe.megegyszer nagyon koszonom❤

   1. Hát nekem tetszik csak néhol nem tudom megállapítani , hogy hol játszódik a történet. 🙁 :() És valamikor az egész szereplőt sem tudom kiírni mert a könyvben is több van… Azért sokat segített 1,5nap alatt megtudtam csinálni 3részt…. ( Nem vagyok diszleksziás) És mégegyszer…—-sokat segített 🙂

    1. Ez azért van, mert ez a Lányom által készített saját olvasónapló, a Tanárnője ezeket a kérdéseket kérte tőle. Azért osztottam meg, hogy lássátok hogy csináljuk mi. Az csak plusz, hogy ennyi mindenkinek segített még így is. Szívesen 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .