V. rész 1-7 fejezet

Egri csillagok

1. Új cím: Alagút története

2. Negatív és pozitív szereplő: Évát emelném ki, aki bátor és okos, mint a férje, és        Hegedűst, mert hitvány áruló.

3. Eseményvázlat:

 1. Éva és Miklós diák álruhában Szarvaskőn ebédelnek Szalkay Balázsnál, aki felismeri Évát és segít nekik.
 2. Elérnek Éváék a malomkőhöz, ami alatt az alagút van, éjszaka elindulnak benne, majd mivel be van omolva ásni kezdenek.
 3. Az 1. ostrom után mindkét fél pihen. Este Hegedűs szavaiból kiderül, hogy nem hisz a győzelemben. A török bekiabálásra dobszó a válasz. Paksy hadnagy kicsap a törökökre, de rosszul sül el.
 4. Hegedűs és Gergely összevesznek a török bekiabálásán, ezért Dobó a vár legtávolabbi pontjára osztja be őket.
 5. Dobó tálba vizet, dobra borsót tetet a falhoz, hogy ha rezeg tudja a törökök aknát ásnak. Gergő elmondja Dobónak, hogy mit kiabálnak be a fiáról, ezért odahívatják a kurd rabot és elküldetik a fiúért, a gyűrűért cserébe. Hegedűs fellázítja a kassai katonákat.
 6. Hegedűs előáll egy hazugsággal a lázadásról, ezért Dobó figyelteti őt. A törökök nappal eltávolodtak a faltól, de éjszaka az áruló Hegedűs beengedte őket, de rajta kapnak.
 7. A tisztek megtárgyalják Hegedűs ügyét, majd felakasztják, 3 kassainak pedig levágják a fülét. Török tanútól megtudja Dobó, hogy Gergő fia elszökött, majd ledobják Juszufut a várfalról.

 

4. Szereplők, sorsok, jellemek:

a.) Éva: bátor, mert a törökök közé merészkedik és eszes, mert álruhában teszi.

b.) Sárközi: a cigány, egy jóindulatú, becsületes, kissé gyáva, amit származása miatt nem is gondolnánk.

c.) Hegedűs: nem a hazájáért harcol, hanem a zsoldért, mivel ezt nem kap, csak a törököktől, ezért lesz áruló.

d.) Dobó azért ügyel, hogy szabályos ítélkezés legyen, hogy további lázadás ne törjön ki és intő példa legyen.

e.) Dobó, azért bocsátkozik alkuba a törökkel, hogy megmentse Gergő fiát, ezért nem ítélhető el.

 

Folytatás V. rész 8-23 fejezet

 

Vissza az olvasónapló elejére.

További segédanyagokat itt találsz.

 

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


18 thoughts on “V. rész 1-7 fejezet”

 1. Nagyon sokat segit ez az oldal! nagyon koszonom! egy dolog van amit meg szeretnek kerdezni, az pedig hogy a holdfogyatkozas cim mire utal? nagyon koszi ha valaszolsz!

  1. Örülök neki 🙂
   Metaforikus címnek vehető az utolsó, a „Holdfogyatkozás”, ami a török félhold fogyatkozására, pusztulására vonatkozik, ezzel is megelőlegezve azt, amit az olvasó a történelemből már tudhat: Eger megmenekül. A törökök vereségére utal az író mivel a török zászlón félhold van!

   Üdv: Diszmami

 2. Nagyon jo! Koszonom. Holnap irodalom otan dogat irunk par reszbol (144 oldal?) es nem volt idom elolvasni.remelem sikerulni fog egy csomo screenshotot(kepernyofotot) csinaltam .megprobalom holnap ezerszer elolvasni hatha belemegy a fejembe.megegyszer nagyon koszonom❤

   1. Hát nekem tetszik csak néhol nem tudom megállapítani , hogy hol játszódik a történet. 🙁 :() És valamikor az egész szereplőt sem tudom kiírni mert a könyvben is több van… Azért sokat segített 1,5nap alatt megtudtam csinálni 3részt…. ( Nem vagyok diszleksziás) És mégegyszer…—-sokat segített 🙂

    1. Ez azért van, mert ez a Lányom által készített saját olvasónapló, a Tanárnője ezeket a kérdéseket kérte tőle. Azért osztottam meg, hogy lássátok hogy csináljuk mi. Az csak plusz, hogy ennyi mindenkinek segített még így is. Szívesen 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..