V. rész 1-7 fejezet

Egri csillagok

1. Új cím: Alagút története

2. Negatív és pozitív szereplő: Évát emelném ki, aki bátor és okos, mint a férje, és        Hegedűst, mert hitvány áruló.

3. Eseményvázlat:

 1. Éva és Miklós diák álruhában Szarvaskőn ebédelnek Szalkay Balázsnál, aki felismeri Évát és segít nekik.
 2. Elérnek Éváék a malomkőhöz, ami alatt az alagút van, éjszaka elindulnak benne, majd mivel be van omolva ásni kezdenek.
 3. Az 1. ostrom után mindkét fél pihen. Este Hegedűs szavaiból kiderül, hogy nem hisz a győzelemben. A török bekiabálásra dobszó a válasz. Paksy hadnagy kicsap a törökökre, de rosszul sül el.
 4. Hegedűs és Gergely összevesznek a török bekiabálásán, ezért Dobó a vár legtávolabbi pontjára osztja be őket.
 5. Dobó tálba vizet, dobra borsót tetet a falhoz, hogy ha rezeg tudja a törökök aknát ásnak. Gergő elmondja Dobónak, hogy mit kiabálnak be a fiáról, ezért odahívatják a kurd rabot és elküldetik a fiúért, a gyűrűért cserébe. Hegedűs fellázítja a kassai katonákat.
 6. Hegedűs előáll egy hazugsággal a lázadásról, ezért Dobó figyelteti őt. A törökök nappal eltávolodtak a faltól, de éjszaka az áruló Hegedűs beengedte őket, de rajta kapnak.
 7. A tisztek megtárgyalják Hegedűs ügyét, majd felakasztják, 3 kassainak pedig levágják a fülét. Török tanútól megtudja Dobó, hogy Gergő fia elszökött, majd ledobják Juszufut a várfalról.

 

4. Szereplők, sorsok, jellemek:

a.) Éva: bátor, mert a törökök közé merészkedik és eszes, mert álruhában teszi.

b.) Sárközi: a cigány, egy jóindulatú, becsületes, kissé gyáva, amit származása miatt nem is gondolnánk.

c.) Hegedűs: nem a hazájáért harcol, hanem a zsoldért, mivel ezt nem kap, csak a törököktől, ezért lesz áruló.

d.) Dobó azért ügyel, hogy szabályos ítélkezés legyen, hogy további lázadás ne törjön ki és intő példa legyen.

e.) Dobó, azért bocsátkozik alkuba a törökkel, hogy megmentse Gergő fiát, ezért nem ítélhető el.

5.KÉRDÉSEK

1. Ki volt Szarvaskő kapitánya és miért aggódott?

Szalkay Balázs

2.Mi a célja Bornemissza Jánosnak és Réz Miklósnak? Hogyan akarják megvalósítani?

Miklós diák és Éva (Bornemissza Jánosnak öltözve) Szarvaskő várához érkeznek, azzal a céllal, hogy megtalálják az onnan vezető alagutat Eger várába várrajz alapján. Azért, hogy eljuthasson Gergelyhez, akinek elmondja elrabolták a fiukat, Jancsikát.

3. Milyen üzletet kötött Éva a törökkel és miért?

Az ökréért, s a lováért cserébe egy állított sátrat kapott. A malomkő fölé állították, hogy észrevétlenül éjszaka le tudjanak menni az alagútba, amely Eger várába vezetett.

4. Írd le azt a helyet, ahol be lehet jutni titokban a várba?

„Északkeleten téglakemence. Lapos, kerek kő; diófától tíz lépés délre. Ez a bejárat.”

5. Kiket jutalmaz meg Dobó és miért? Mi lesz a jutalom?

Bakocsai Istvánt: tizedessé emeli, 50 dénárt és egy öltözet ruhát kap, amiért kitekerte a török kezéből a zászlót és visszadobta.

Török Lászlót: királyi jutalmat, addig 1 forintot és egy öltözet purgomál-posztó ruhát, amiért a vár zászlajáért kiugrott a résen és visszahozta.

Komlósi Antalt: királyi jutalom, addig 2 forintot és egy öltözet ruhát, amiért a török zászlót a török kezével együtt levágta, amit az Ókapunál akartak kitűzni.

Soncy Szaniszlót: királyi jutalmon kívül két rőf stamet-posztó és 1 forint, amiért a kiszakadt tömésnél egyedül útját állta a törököknek, amíg segítség érkezett.

6. Mi lett a Paksy Jób-féle portya vége?

„A török hóhér ott a dombon, a várbeliek szeme láttára, azon az emelvényen törte vaskerékkel össze a sebesült egri vitézeket, Paksy híján valamennyit.”

7. Mi az oka Gergely és Hegedűs vitájának? Mi lesz a következménye?

A török bekiabálja, hogy szétverték a király felmentő seregét, mire Gergő azt mondja, hazudnak. Hegedűs pedig, hogy mi van ha mégse? Elképedve néz Hegedűsre és kardot ránt, hogy megtorolja lázadását, de Dobó leállítja.

8. Mit csinál az, aki tálakat vigyáz?

Azt figyeli, ha remeg benne a víz, akkor aknát ásnak a törökök.

9. Mivel bizonyította a török, hogy Jancsika náluk van?

Mivel minden este bekiabálják neki a törökök, ill. bedobták a kis piros kardot is, amit fiának adott.

10. Kivel és mit üzen Dobó Dervis bégnek? Mi lesz az üzenetközvetítő ember sorsa?

A pataknál elfogott kurddal üzeni, hogy a gyűrűért cserébe adja vissza Jancsikát. Mivel nem Jancsikát hozta elküldték.

11. Kire bízzák Hegedűs őrzését, megfigyelését? Lesz-e bizonyíték az árulásra?

Ismertesd! Sárközire bízzák, aki szól Mekcseynek, hogy be akarja engedni a törököket a víztartónál és rajta kapják.

12. Milyen új hadműveletre készül az ellenség?

Hajnalban fából építenek falat, amin felmászhatnak.

13. Ismertesd röviden Hegedűs és társai ellen folytatott tárgyalást, ítéletet!

Aki beengedi a várba a törököket, vagyis elárulja az esküt, a várat és a társait, annak büntetése pedig ehhez méltó, felakasztják

14. Mi az oka annak, hogy Éváékat üldözni kezdték az alagútban?

Amikor Évával az alagúton keresztül be akarnak jutni Eger várába, a törökök rájuk bukkannak, ezért üldözni kezdik őket  és el is fogják. Hogyan menti meg itt Miklós a vár népét a betolakodóktól?

 

Folytatás V. rész 8-23 fejezet

 

Vissza az olvasónapló elejére.

Ami a mi Egri csillagok olvasó naplónkból kimaradt, kérdések-válaszok. Kérlek, mielőtt kérdezel, ezt nézd át! Mivel nem tudok mindenkinek (időben) válaszolni. A tartalom folyamatosan bővül!

 

A Blog 5. születésnapja alkalmából elindítottam a Patreon (támogatói) oldalamat , ahol lehetőséged van támogatni a munkámat egy jelképes összeggel, amennyiben hasznosnak találod és lehetőséged van rá.

Köszönöm, hogy itt vagy! 🙂

További segédanyagokat itt találsz.

 

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


“V. rész 1-7 fejezet” bejegyzéshez 37 hozzászólás

  • A törökök zászlójában egy csillag és egy félhold van (melyek fénye vitte győzelemre egykor a törököket), a címben is a csillagok a győzelemhez kapcsolódnak, mivel Eger csillagai a hősök, a várvédők voltak.
   Üdv: Diszmami

   Válasz
  • diszmami feltehetek pár kérdést?

   1. kérdés ismertesd a két gyermekrablás eseményeit!
   2. kérdés Miért olyan vonzó nőalak Cecey Éva? voltak meggondolatlatlan lépései? Ha lett volna telefonja hány segélykérő üzenetet kellett volna írnia?
   3. kérdés mutasd be Bornemissza gergelynek azokat az újításait, melyek segítették a magyarokat a győzelemben!
   4. kérdés Mutassátok be dobó istván emberi és vitézi tulajdonságait. Miért volt olyan alkalmas a várkapitányi tisztségre?
   5. kérdés Réz miklós igazi hőstettet hajtott végre. foglald össze röviden a történetét!

   a választ előre is köszi:)

   Válasz
   • 1.kérdés ismertesd a két gyermekrablás eseményeit!
    A 7 éves Bornemissza Gergely és az 5 éves Cecey Éva (Vicuska) egy patakban fürdenek, majd egy török janicsár elrabolja a két gyereket. Majd éjszaka a gyerekek megszöknek Jumurdzsák lovával együtt.
    Balogh Tamásnak öltözött Jumurdzsák elviszi a vásárra Jancsikát és elrabolja. Majd Jumurdzsák halála után Szelim édesanyja visszacseréli Jancsikát fiáért cserébe.

    2. kérdés Miért olyan vonzó nőalak Cecey Éva? Voltak meggondolatlan lépései? Ha lett volna telefonja hány segélykérő üzenetet kellett volna írnia?
    Bátor, elszánt, szavahihető asszony, aki hibázik és néha, de azt jóvá teszi, mert anyai szeretete határtalan.
    BÁTRAN követi Gergelyt mindenhová, HŰSÉGES hozzá, amikor a királynő udvarhölgye Budán, és férjhez akarják adni.
    Gergely hadba vonulása után egyedül marad kisfiukkal. Sajnos HIBÁT KÖVET EL, amikor Jumurdzsákkal, a félszemű törökkel elengedi.
    Kisfia elrablása után BÁTRAN indul keresésére, férfiruhában. ELSZÁNTAN a diákkal együtt találnak rá a titkos alagútra, okosan tervelik ki a bejutást a várba, még életük kockáztatásával is.
    MEGTARTJA ADOTT SZAVÁT, amit Dobónak tesz, nem árulja el kilétét, így Gergely sem tudja, mi történt, és hogy a várban van. „Tudom, hogy az ilyen helyen, az ilyen munkában nem jó, ha asszony van jelen. De higgye meg kegyelmed, én az uramat a harctól eljajgatni nem fogom.”
    HAZASZERETETÉT bizonyítja, hogy ő is harcol, meg is sebesül a vár védelménél.

    3. kérdés mutasd be Bornemissza Gergelynek azokat az újításait, melyek segítették a magyarokat a győzelemben!
    Tüzes szerszámok: a tüzes nyíl, a tüzes kerék, tüzes kalács, tüzes labda, a robbanószerek, cserepek, mártott búzakéve stb.

    4. kérdés Mutassátok be Dobó István emberi és vitézi tulajdonságait. Miért volt olyan alkalmas a várkapitányi tisztségre?
    Kétségtelen, hogy az egri várkapitánysággal járó sokirányú feladatok és a nagy felelősség Dobó emberi kvalitásainak is próbáját jelentették. Életének erről a négy és fél évéről nem túlzás azt állítani, hogy pályafutásának csúcsát képezték. Életkorát tekintve a negyvenes éveinek derekán járó férfi ereje teljében volt. A reá váró feladatok végrehajtásához már megszerezte a harci tapasztalatokat és a szervezőképességet, továbbá a gazdasági ügyeket is kiválóan ismerte.

    5. kérdés Réz Miklós igazi hőstettet hajtott végre. foglald össze röviden a történetét!
    Amikor Évával az alagúton keresztül be akarnak jutni Eger várába, a törökök rájuk bukkannak, ezért Miklós diák felrobbantja magát a lőszerraktárral együtt, hogy Vica bejuthasson a várba.
    Üdv: Diszmami

    Válasz
  • A törökök zászlójában egy csillag és egy félhold van (melyek fénye vitte győzelemre egykor a törököket), a címben is a csillagok a győzelemhez kapcsolódnak, mivel Eger csillagai a hősök, a várvédők voltak.
   Üdv: Diszmami

   Válasz
 1. Szia!
  Szeretnék pár kérdésre választ kapni mert megakadtam!
  1,Ki volt a kapitány Szarvaskőn és Szolnokon?
  2, Miért gondolja Gergő, hogy Jancsika a töröknél van?
  3, Miért megy a török az erdőre Dobó szerint?
  4, Ki volt az áruló? Mi lett a jutalma?
  5, Ki segít Évának az alagútban? Hogyan jutnak be a várba?
  6, Az ostrom után megszámolták a várba belőtt ágyúgolyókat. Mennyi volt?

  Előre is köszönöm!

  Válasz
  • 1,KI VOLT A KAPITÁNY SZARVASKŐN ÉS SZOLNOKON?
   Szarvaskő kapitánya Szalkay Balázs, Szolnoké Nyári Lőrinc volt.
   2, MIÉRT GONDOLJA GERGŐ, HOGY JANCSIKA A TÖRÖKNÉL VAN?
   Mivel minden este bekiabálják neki a törökök, ill. bedobták a kis piros kardot is, amit fiának adott.
   3, MIÉRT MEGY A TÖRÖK AZ ERDŐRE DOBÓ SZERINT?
   A törökök csak az erdőben mentek fát és földet hozni, hogy abból építsenek emelvényt.
   4, KI VOLT AZ ÁRULÓ? MI LETT A JUTALMA?
   Hegedűs István az áruló, ezért felakasztják.
   5, KI SEGÍT ÉVÁNAK AZ ALAGÚTBAN? HOGYAN JUTNAK BE A VÁRBA?
   Amikor Évával az alagúton keresztül be akarnak jutni Eger várába, a törökök rájuk bukkannak, ezért Miklós diák felrobbantja magát a lőszerraktárral együtt, hogy Vica bejuthasson a várba.
   6, AZ OSTROM UTÁN MEGSZÁMOLTÁK A VÁRBA BELŐTT ÁGYÚGOLYÓKAT. MENNYI VOLT?
   „Hát ha azt nem számítjuk, ami még itt-ott a falakban van, öt híján tizenkétezer.” (azaz 11.995 db)
   Üdv: Diszmami

   Válasz
 2. Szia! Lehet csak én vagyok vak, de tudnál válaszolni a kérdésemre: Milyen jelei voltak, hogy hegedüs andrás gyenge jellemű ember? A válaszodat előre is köszönöm! 🙂

  Válasz
  • Amikor lázította a katonáit az ostromért járó dupla zsold miatt, s hogy a török többet ad.
   Illetve mikor a török bekiabálására, hogy nem jön segítség, erre Gergő azt mondta, hogy hazudtok, mire Hegedűs: Mi van ha nem? Ez komoly jellemhiba, amivel megfélemlítette a többieket.
   Üdv: Diszmami

   Válasz
 3. Szép napot diszmami! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy az első fejezet címében látható kérdésre mi a válasz? Köszönöm a válaszát!☺

  Válasz
  • Ha a HOL TEREM A MAGYAR VITÉZ?-re gondolsz, akkor a válasz. Mivel Gergely kiszabadítja magát és Vicuskát a török fogságból, illetve kihallgatja, hogy ki akarják rabolni Vicuskáék házát. Ekkor Dobó elhatározza, hogy vitézt nevel a fiúból. Így terem a magyar vitéz Keresztesfalván és közeli erdőben, illetve a török rabságból kiszabadulva.
   Üdv: Diszmami

   Válasz
 4. Kedves Diszmamigmail ! Én is nehézségekel szembesülök !
  Nem tudok erre a kérdésre válaszolni:
  Milyen hös cselekedetek kapcsolódnak a zászlóhoz?
  Ki mit rész?
  ( kérlekválaszolj)!!!

  Válasz
  • Zászlókhoz köthető hőscselekedetek:
   • Előfordul olyan jelenet az ostrom során, hogy a falakon felmászó török katona meg akarja szerezni a vár éppen ott lengő zászlóját. A magyar katona pedig élete kockáztatásával védelmezi azt.
   • Amikor András deák elesik a harcban, Dobó odahozatja a város zászlaját, és azzal takarják le az egri bíró holttestét.
   • Egy alkalommal Gárdonyi keserűen jegyzi meg, hogy az osztrák fővárosban, a királyi palotában hány magyarok által megszerzett török zászló díszeleg, a császár és a birodalom dicsőségét hirdetve, pedig értük magyar vér folyt.
   • Még egy alkalom, amikor a zászlóknak nagy jelentőségük van a regényben. Az Oda Buda című részben, amikor a török janicsárok “beszivárognak” a budai várba, és kitűzik a török zászlókat a bástyákra, falakra. Ebből tudják meg a magyar urak, amikor a szultán fogadásáról visszatérnek, hogy Budát csellel elfoglalták a törökök, már nem magyar kézen van.
   • A második kiszabadításnál Izmail bég hozza ki Török Bálintot, mintha a szultánhoz kísérné kihallgatásra, egy sárga zászlós hajóhoz kellene vezetnie a rabot. Amivel aztán megszöktetnék. De sajnos ez sem sikerül
   Üdv: Diszmami

   Válasz
  • Örülök 🙂
   26 éves lehet, ha 1541 augusztusa 8 évvel volt később a 7 éves Gergelynél (1533), aki akkor 1526-ben születhetett. Eger ostroma 1552 őszén volt, azaz ekkor 26 éves volt.

   Üdv: Diszmami

   Válasz
 5. Nagyon sokat segit ez az oldal! nagyon koszonom! egy dolog van amit meg szeretnek kerdezni, az pedig hogy a holdfogyatkozas cim mire utal? nagyon koszi ha valaszolsz!

  Válasz
  • Örülök neki 🙂
   Metaforikus címnek vehető az utolsó, a „Holdfogyatkozás”, ami a török félhold fogyatkozására, pusztulására vonatkozik, ezzel is megelőlegezve azt, amit az olvasó a történelemből már tudhat: Eger megmenekül. A törökök vereségére utal az író mivel a török zászlón félhold van!

   Üdv: Diszmami

   Válasz
 6. Nagyon jo! Koszonom. Holnap irodalom otan dogat irunk par reszbol (144 oldal?) es nem volt idom elolvasni.remelem sikerulni fog egy csomo screenshotot(kepernyofotot) csinaltam .megprobalom holnap ezerszer elolvasni hatha belemegy a fejembe.megegyszer nagyon koszonom❤

  Válasz
   • Hát nekem tetszik csak néhol nem tudom megállapítani , hogy hol játszódik a történet. 🙁 :() És valamikor az egész szereplőt sem tudom kiírni mert a könyvben is több van… Azért sokat segített 1,5nap alatt megtudtam csinálni 3részt…. ( Nem vagyok diszleksziás) És mégegyszer…—-sokat segített 🙂

    Válasz
    • Ez azért van, mert ez a Lányom által készített saját olvasónapló, a Tanárnője ezeket a kérdéseket kérte tőle. Azért osztottam meg, hogy lássátok hogy csináljuk mi. Az csak plusz, hogy ennyi mindenkinek segített még így is. Szívesen 🙂

     Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

AZ UNIÓS TÖRVÉNYEK ÉRTELMÉBEN KÉREM, ENGEDÉLYEZZE A SÜTIK HASZNÁLATÁT VAGY, ZÁRJA BE AZ OLDALT. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás