Hova forduljak diszlexia, diszgráfia gyanújával? (lépésről lépésre)

hova forduljak diszlexia
Forrás: pixabay

Ha megkerested az oldalamat, akkor már érzed, hogy valami nem stimmel. Elolvastad a diszlexia és a diszgráfia tüneteit és találtál olyan tüneteket, amelyek Rád illettek? Vagy elvégezted a diszlexia tesztet és beigazolódott a gyanúd?

Rossz érzés olyasvalamire rájönni, amit ugyan sejtettél, de most már bebizonyosodott. Ne keseredj el, mert van segítség számodra!

 

Ameddig általános, vagy középiskolába jársz, mindenképpen be kell vonnod szüleidet is a problémádba. Ennek több oka van:

 

  • Egyrészt, mert ők felelnek érted és hivatalos helyeken ők tudnak csak elintézni dolgokat helyetted.
  • Másrészt pedig nagyon sok olyan információval rendelkeznek rólad, amelyek segítenek a szakembereknek, hogy jobban megismerhessék a nehézségeidet.

A problémáddal megkeresheted az iskoládban dolgozó fejlesztőpedagógust vagy iskolapszichológust is. Feltételezhető, hogy részletesen el tudják Neked mondani, hogy Te és a szüleid hova forduljanak.

 

Két lehetőséged van, ha nem vonod be az iskolát

Ha mégis először inkább a szüleiddel beszélsz, és nem akarjátok azonnal az iskola tudomására hozni a feltételezéseidet, akkor két út áll előtted:

  • Egyrészt megkereshetitek a lakhelyetek vagy az iskolád szerinti Pedagógiai Szakszolgálatot. Ha így döntötök, érdemes először kicsit tájékozódni, hogy hol milyen gyorsan és alaposan zajlanak a vizsgálatok. Ugye, nem mindegy, hogy mikor tudsz valami biztosat!
  • A másik lehetőség, hogy felkerestek egy olyan független szakembert, aki a problémádat diagnosztizálja, és segítséget is nyújt annak leküzdésére, vagy javítására. Ebben az esetben is hasznos érdeklődni, hogy ki számít jó szakembernek. Tudnod kell azonban, hogy bármilyen jó egy ilyen független szakember segítsége, az iskolában megkapható könnyítéseket és felmentéseket csak a Pedagógiai Szakszolgálat szakvéleménye fogalmazhatja meg az iskolád és tanárai számára.


Független szakembereket találsz

 

Pedagógiai szakszolgálatok

 

További lépések: 

 

 

 

Fontos információk:

 

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

 


One thought on “Hova forduljak diszlexia, diszgráfia gyanújával? (lépésről lépésre)”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..