Az Euro Nyelvvizsga Központban – egyedi elbírálás diszlexiásoknak, diszgráfiásoknak

 

euro nyelvizsga diszlexiásoknak
Forrás: pixabay

Mi kell a kedvezmény igénybevételéhez?

Bármilyen kedvezmény kizárólag szakvélemény alapján vehető igénybe. A szakvéleményt a vizsgára történő jelentkezéskor kell leadni a jelentkezési lappal együtt.

 • Utólagosan leadott szakvélemény vagy igazolás alapján a kedvezmény egyike sem kérhető.
 • Egyedi elbírálású vizsgák megszervezését korlátozott számban tudják vállalni, a bejelentkezés sorrendjében.

 

A szakvéleményről

Az Euro Nyelvvizsga Központ vizsgaszabályzata szerint a szakvélemény nem lehet 3 hónapnál régebbi.

 • Diszlexiások esetében olyan szakvéleményt is elfogadnak, mely ugyan 3 hónapnál régebbi de a vizsgázó betöltött 14. életéve után készült.
 • Ebben az esetben – szakértői vélemény alapján – már fejlesztés hatására sem változnak jelentős mértékben a nehézségek.

 

Mit jelent ez pontosan?

Az igényelhető kedvezmények megállapítása mindig a leadott szakvélemény alapján történik. A vizsgaszervező intézmény minden esetben egyeztet az érintett vizsgázóval.

Minden esetben biztosítani tudják, hogy speciális formátumú vizsgaanyagot készítenek a szakértők által javasolt formában. Ez elsősorban a diszlexiás vizsgázók esetében lehet fontos, akik így vizuálisan könnyebben áttekinthetik a feladatokat.

Az eltérő vizsgaanyag megjelenés a következőket foglalja magában:

 • drapp vagy világos sárga papírra készül a vizsgaanyag, hogy minél kisebb legyen a kontraszt a papír és a szöveg között
 • nagyobb és a diszlexiások által könnyebben olvasható betűtípust használnak
 • minél nagyobb sorközzel és sorkizárás nélkül készítik el az érintettek számára a vizsgaanyagot
 • a válaszlapokat úgy készítik el, hogy feleletválasztós kérdések esetében nem kell a sorokat követve „X”-el jelölni a helyes választ, hanem a megfelelő kockába kell beírni a választott betűjelet (A, B, C, stb.)
 • szóbeli vizsgára felkészüléshez a képregényt, vagy prezentációt (vizsgától függően) felnagyítva kapják a diszlexiás hallgatók
 • indokolt esetben külön teremben és vizsgafelügyelővel írhatja az érintett hallgató a vizsgát. Ez lehetővé teszi, hogy a diszlexiás hallgató a saját ütemében haladjon és kb. 30% többletidőt (vizsgázónként egyéni) vegyen igénybe.
 • amennyiben a szakvélemény kimondottan kéri, lehetőség van a szövegszerkesztő használatára (helyesírás-ellenőrző program nem használható). Ezt azonban csak korlátozott számban tudják biztosítani (vizsgaidőpontonként maximum két vizsgázó jelentkezési sorrendben).
 • a vizsgaeredmények kihirdetése előtt a végeredményben mutatkozó szignifikáns eltérés esetén megvizsgálják a helyesírási hibákat és képzett kollégák méltányos elbírálása alapján az eredményt kompenzálják.
 • a szóbeli vizsgán a vizsgáztató és értékelő tanárok figyelmét felhívják a problémára és szakértőik javaslatai alapján figyelembe veszik az értékelésnél.

 

Az Euro Nyelvvizsga Központ (Budapest I., Tábor u. 5.) honlapjáról bővebb tájékoztatás itt kapsz.

Létezik nyelviskola diszlexiásoknak erről itt olvashatsz, illetve nyelvtanuláshoz módszerek, online segédeszközök diszlexiásoknak erről pedig itt.

 

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!


One thought on “Az Euro Nyelvvizsga Központban – egyedi elbírálás diszlexiásoknak, diszgráfiásoknak”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..