Site icon Diszmami

Gyógypedagógiai lovaglás

Forrás: pixabay

A gyógypedagógiai lovaglás és voltizsálás (lovastorna) célja a tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autista, részképesség problémákkal küzdő látás-, és hallássérült, (esetenként mozgássérült), magatartászavaros, hyperaktív, valamint beszéd problémákkal küzdő, esetleg inadaptált (alkalmazkodási képesség zavarával küzdő) gyerekek és fiatalok fogyatékosság specifikus fejlesztése egyénileg, vagy csoportosan a ló a lovaglás, a lovardai tevékenységek és környezet által.

A lovaglási helyzetek összetettsége rendkívüli és hatékony lehetőségeket jelent önálló terápiaként ill. egyéb terápiák kiegészítéseként.

Konkrét célok, feladatok:

Motoros funkciók fejlesztése: nagy mozgások, finommozgások koordinációja, helytelen mozgások korrekciója, adekvát (megfelelő) mozgások kialakítása, tartási hibák csökkentése, egyensúlyérzék, ütem- ritmusérzék fejlesztése. Az érzelmi-, akarati élet, a viselkedés, a magatartás, a cselekvés pozitív irányú befolyásolása.

A gyógypedagógiai lovaglás és voltizsálás (lovastorna) számos olyan elemeket tartalmaz, mely lehetővé teszi a „lovasok” komplex fejlesztését egy olyan területen, ahol a ló nem eszköz, hanem egy aktív cselekvő társ.

Az érzékelés, észlelés, figyelem, emlékezet, gondolkodás és kommunikáció fejlesztése

Motoros és orientációs képességek fejlesztése

A motoros és orientációs képességek fejlesztésének területei:

  1. Testkép, testfogalom kialakítása
  2. Egyensúly érzékelés fejlesztése
  3. Téri tájékozódás fejlesztése
  4. Mozgáskoordináció fejlesztése: a két testfél mozgásának összehangolása, illetve nagy és finommozgások összerendezése

Érzelmi állapot, akarati-cselekvési képességek befolyásolása

Szocializáció elősegítése

Forrás: Bozori Gabriella: Lovasterápia – Gondolatok és vázlatok a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna témaköréből (Polu-Press Kft. Székesfehérvár 2002)

Terápiás- és gyógypedagógiai lovagló helyek listáját itt tekintheted meg.

Lovaglással kapcsolatos cikkeket még a címre kattintva olvashatsz:

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!


Exit mobile version