Site icon Diszmami

Maria Montessori – Egy élet a gyermekekért (igaz történet)

A gyermekek, a világ összes gyermekében ott rejlik egy más világ reménye. És a minden rossz ellenére ma valaki hisz abban, hogy a gyerekben már ott van a holnap felnőtte, az Maria Montessorinak köszönhető, az édesanyámnak.”   Mario Montessori

„A világhírű pedagógusról és oktatási módszerének elterjedéséről készült kétrészes játékfilmben elénk tárul Maria Montessori igaz élettörténete, valamint bepillanthatunk kevéssé ismert magánéletébe, mely megmutatja milyen nehéz volt a nők érvényesülése, családban betöltött szerepe. Először értelmi fogyatékosnak nyilvánított gyermekekkel kezd foglalkozni, amikor is rájön, hogy érzékszerveik fejlesztésén keresztül könnyebben tanulnak.

A három alkalommal is Nobel-díjra jelölt asszony egy új, gyermekközpontú oktatási módszert dolgozott ki. A gyermekek iránt elkötelezett, mindenre elszánt, odaadó és önfeláldozó hozzáállásának köszönhetően jöhetett létre az a rendszer, amely nagy hangsúlyt helyez egymás elfogadására és segítésére, a kreativitásra, valamint a gyermekek igényeinek szem előtt tartására.”

Maria első intézményét a „Casa dei bambini”-t, a Gyermekek Házát 1907-ben Rómában hozta létre, a legutolsó adatok szerint ma már 100 országban 22 ezer Montessori Intézmény működik a világon.

A film bemutatja a kezdeti nehézségeket, amíg doktorrá nem avatják. Az első elismeréseit, a módszerének elfogadását és a világ több országában való elterjedését. A legszívszorítóbb, ahogy a gyermekével való kapcsolatát ápolja. Hihetetlenül fegyelmezetten áll ehhez az abszurd helyzethez. Ahhoz, hogy ezt megértsük, valószínűleg abban a korban kellett volna élnünk, mert innen nézve ez felfoghatatlan. Fájdalmát és keserűségét csak a munkája, a tanítványai enyhítik, amit hihetetlen nagy szeretettel végez. Végül elhagyni kényszerül hazáját és nem egyedül …

A film nemcsak a montessori módszer lényegét mutatja meg nekünk, hanem megérteti, hogy nem csak egyféle módszer létezik a tanításra, tanulásra, ahogy a gyermekek képességei is különbözőek. Tehát, ha a gyermekünk nem tudott elsajátítani valamit, akkor elképzelhető, hogy a módszer a hibás. Másrészt pedig csodálatos ahogy egy ember, egy nő saját életét, érzéseit háttérbe szorítva küzd mások gyermekeiért, hogy általuk megváltoztassa a jövőt. A történet lebilincselően izgalmas és megható, szívből ajánlom mindenkinek.

Természetesen Magyarországon is működnek Montessori Intézmények, ha gyermekednek ezt a módszert választanád, ebben a cikkben olvashatsz róla bővebben.

A film előzetesét lent tekintheted meg, a teljes film letölthető a ncore-ról, illetve megnézheted az indavideon.

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!


Exit mobile version