Site icon Diszmami

Olvasónapló egyszerűen

Olvasónapló egyszerűenAz olvasónapló egyszerűen nehéz a diszlexiásoknak

Olvasónapló egyszerűen, nézzük hogyan

  1. Amikor még kisebb lélegzetű olvasmányok voltak, akkor meghallgattuk hangoskönyvként, amik számos helyen letölthetőek, és az alapján töltöttük ki a kérdéseket. Persze a papír alapú könyvben, vagy ebookban követtük. (Ezt már könnyen megtehetjük egy applikáció segítségével)
  2. Aztán nőtt a terjedelem és egyre kevesebb idő is jutott rá, ezért megkerestem a leghitelesebb filmre vitt változatát és hozzá a letölthető online olvasónaplókat. Megnéztük a filmet természetesen többször is, majd elolvastattam hozzá az online olvasónaplót, ami lényegében összefoglalta részenként a történetet, azaz szövegértést tanított. Ezek a rövid részenkénti összefoglalók, amik terjedelme már megfelelő egy diszlexiásnak, elolvasta és a saját szavaival átírta a történetet az eseményvázlathoz. Nem is volt annyira könnyű mindig új szinonimát, azaz rokonértelmű szót találni, átfogalmazni.
  3. Amikor ÚJ CÍMET kellett adni, illetve ROKONÉRTELMŰ SZAVAKAT találni, akkor ha magától nem tudta előbb megkerestük a jelentését az online értelmező szótárban, ha így se ment, akkor az online szinonima szótárban.
  4. A HELYSZÍNEKKEL és a SZEREPLŐKKEL kapcsolatos kérdésekre általában az online olvasónaplóban megtaláltuk a választ. Egyéb kérdésekre is, ha nem, akkor azt a végére hagytuk és Én néztem utána a könyvből. Az adott részletet aztán elolvastattam a kislányommal is, ezután pedig megválaszolta.
  5. Befejezésképpen pedig leellenőrizheti a bizonytalannak ítélt szavakat az online helyesírási szótárral. Ha tollal kell írni, akkor ha lehet használjunk jó minőségű radírozható tollat a helyesírás javítására, amire természetesen mi is hívjuk fel a figyelmét, hogy a helytelen használat ne rögzüljön.

Bár először még így is elég időigényes, de 1-2 olvasónapló után már akár rá is bízhatjuk gyermekünkre az oroszlán részét, majd amikor időnk engedi, vagy ha már vészesen közeledik a határidő, segítünk befejezni. Így megtanulja kezelni az online eszközöket, igénye lesz később a szótárak használatára.

A  fent leírt online segédanyagok, eszközök elérhetőségeit a szövegben a nevére klikkelve vagy a lenti listában elérheted:

Saját kidolgozott olvasónaplóink, amik a fent leírtak alapján készültek:

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


Exit mobile version