Site icon Diszmami

Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermek, tanuló

Sajátos nevelési igényű
Forrás: pixabay

A közoktatási törvény szerint

A közoktatási törvény 2003 óta „sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló” megnevezéssel jelöli azokat a gyermekeket, tanulókat, akiknek fejlődésük érdekében az átlagostól eltérő szolgáltatásokra van szükségük (már nem alkalmazza a fogyatékos gyermek, fogyatékos tanuló, valamint a más fogyatékos gyermek, tanuló kifejezést).

A törvény felsorolja azokat a fogyatékosságokat és fejlődési zavarokat, amelyek alapját képezhetik a sajátos nevelési igény megállapításának.

Sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló az, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján:

A fejlődési zavarok felsorolása a törvényben példálózó jellegű, tehát az ott fel nem sorolt egyéb rendellenességek feltárása esetén is megállapítható a sajátos nevelési igény.

 

Sajátos nevelési igényű gyermekek jogai

 

A sajátos nevelési igényű gyermek külön neveléséhez és oktatásához szükséges feltételek

Sajátos nevelési igényűvé való nyilvánítás

A konkrét ellátásokra való jogosultság, a „sajátos nevelési igényűvé” nyilvánítás a szakértői bizottság szakértői véleményének kibocsátásával keletkezik, ami azt jelenti, hogy szakértői vélemény nélkül a tanuló nem tarthat igényt a különleges szolgáltatásokra, kedvezményekre.

Szakértői Bizottság vizsgálatának célja:

 

A kötelező erővel bíró „szakértői vélemény”

 

Sajátos nevelési igényű tanulók mentesítése

Sajátos nevelési igényű tanulók jogairól itt kedvezményeiről pedig itt olvashatsz.

 

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


Exit mobile version