Site icon Diszmami

Dysgraphia (helyesírásgyengeség) javításának módszere

Dysgraphia
Forrás: pixabay

A Magyar Fejlesztőpedagógusok és Gyógypedagógusok által diszgráfiásoknak kidolgozott fejlesztési módszereket ismerheted meg, melyet akár otthon is gyakorolhatsz, gyakoroltathatsz.

A fejlesztő gyakorlatok megkezdése előtti tanácsokat fontos elolvasni.

 

A szöveg tartalmát illetően három alapvető típust gyakoroltatása javasolt:

Önellenőrzés fontossága

 

Hagyomány és a szóelemzés elve szerinti írásmód gyakorlása

A helyesírási elvek négyes felosztásából (kiejtés, hagyomány, szóelemzés elve, illetve egyszerűsítés) kettő – a hagyomány és a szóelemzés elve szerinti írásmód elsajátítása – szokott gondot okozni a dysgraphiás tanulóknál.

Ezért az „egészből” a rész felé haladva a leírt szöveg ellenőrzése és hibáinak megbeszélése, kijavítása után kis szócsoportokban (max 8-10 szó) érdemes ezeket a problémákat gyakoroltatni.

Ly-J szavak gyakorlása

Régi családnevek írása

 

Szóelemzés elvét követő szavak helyesírása (mássalhangzó törvények)

A következő kis szócsoport, amely minden óra részét kell, hogy képezze a szóelemzés elvét követő szavak helyesírása.

A mássalhangzós törvények a nem készséghiányosok számára is általában nehézséget jelentenek, ugyanis a kiejtés és az írásmód különbségéből adódó probléma egyrészt gyakorlott szótagolással másrészt nyelvi tudatossággal és fejlett szóemlékezettel oldható csak meg, ami már önmagában is a nyelvi készség jele. A gyakorlatok ezeket a készségeket fejlesztik, és visszatérő alkalmazásuk elmélyíti a tudást.

Lezárásként fontos még kitérni olyan szavakra, melyek helyesírási problémája a szóelemzéssel nem fogható meg, de helyes írásuk még a nem készséghiányosok számára is különösen nehéz. Ezek pl.: egyenlőre-egyelőre, helység-helyiség, tanúság-tanulság stb.

A diszgráfiáról bővebben itt, további fejlesztésekről pedig itt olvashatsz.

 

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


Exit mobile version