Site icon Diszmami

Dyslexia (szövegértési problémák) fejlesztése

dyslexia
Forrás: pixabay

A Magyar Fejlesztőpedagógusok és Gyógypedagógusok által középiskolás, felnőtt diszlexiásoknak kidolgozott fejlesztési módszereket ismerheted meg, melyet akár otthon is gyakorolhatsz, gyakoroltathatsz.

A fejlesztő gyakorlatok megkezdése előtti tanácsokat érdemes mindenképpen elolvasni.

A szövegértési nehézségek (dyslexia) okai

A szövegértési nehézségek (dyslexia) okairól felnőtt korban rendszerint nagyon összetett képet tudunk felrajzolni.

 

A szövegértést fejlesztő óra menete

 

A hangos és csendes olvasás története

 

Hangos olvasás gyakorlásának menete

 

Csendes olvasás menete

Az óra másik részét a csendes olvasás és az azzal kapcsolatos feladat tegye ki.

A dysgraphia és dyslexia az írás és olvasás tanulásának és alkalmazásának normális menetét megnehezíti, és súlyosabb esetekben olyan gátjává válik az ismeretszerzésnek, ami akarattal nem küzdhető le. A fejlesztés célja mindig az, hogy a tanulót a képességeinek legteljesebb kibontakoztatásához segítsük. A gyakorlatok szerkezete és felépítése az anyanyelvtanítás egészéből indul ki, és a speciális helyzetben felismert igazságok így általános érvényűek. Ugyanis a magyar nyelv elsajátításának azok a nehézségei, amelyeket a fentiekben tárgyaltunk fontos részekben megegyezéseket mutatnak azokkal a problémákkal, amelyekkel az anyanyelvüket tanuló iskolások is küzdenek. Ezért alkalmazhatók némi módosítással a készséghiánytól eltérő esetben is.

 

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


Exit mobile version