Site icon Diszmami

Utolsó szakértői vizsgálat

cropped-girl-1457006_640-1.pngMárciusban került sor a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottság kontroll vizsgálatra, ahol is meglepetten vettük tudomásul, hogy ez az utolsó kötelező vizsgálat.

 

Ha felmentést szeretnénk …

Természetesen, ha bármi problémánk van, pl. szeretnénk felmentést kérni valamelyik tantárgyból a középiskolában, vagy az érettségin, akkor bármikor megtehetjük, hiszen anélkül nem törvényes.

 

A vizsgálat eredménye

A vizsgálat eredménye  szerint, már „csak” a diszlexia maradvány-tüneteivel rendelkezik, amiért továbbra is megkapta az SNI státuszt és a F81 BNO kódot, s az ezzel járó kedvezményeket.

 

Nyelvtanulás, hogyan tovább

Az angol nyelvtanulásról kértem ki a véleményét, s abban maradtunk, ha nagyon nem megy neki, akkor kérhetem a felmentését, de amíg nem muszáj ne tegyem. Ebben egyetértettünk mindenkivel, fejlesztővel, az iskola többi tanárával, igazgatójával, csak az angol tanárnőnkkel nem, ezért is kértem segítséget.

Megnyugtatott, hogy bármikor változtathatok a döntésemen. Arra felhívta a figyelmemet, hogy érettségi előtt már, ha lehet az év elején kérvényezzem, de legkésőbb fél évvel előtte a felmentést.

 

Amikor még távolinak tűnt az érettségi gondolata is

Emlékszem, amikor régen azt mondta, hogy az Ön lánya értelmes és le fog tudni érettségizni, bár az nagyon valószínű, hogy a tételeket magának kell felolvasnia. Nagyon sokat jelentettek a szavai akkor, bár távolinak tűntek, most már elérhető közelségbe kerültek.

Hirtelen feltolultak az emlékek hányszor kellett jönnünk, várakoznunk és itt a vége. Egy korszak végleg lezárult. Kicsit elszomorított, majd végül mégis örültünk neki. Annál is inkább, mert mi valóban sok segítséget, támogatást, tanácsot kaptunk, amiért nagyon hálás vagyok.

 

Mit is jelent a diszlexiás státusz

Sokan úgy gondolják, hogy ezzel megbélyegzik a gyermeküket, pedig „csak” megkülönböztetik, megnevezik problémáját. Hogy mások, az így is, úgy is kiderül.

A legnehezebb az elfogadás mind a szülőnek, mind a gyermeknek, pedig ha ez már sikerül sokkal könnyebb lesz mindenkinek. Hidd el jobb diszlexiásan, a nekik, neked járó segítséget megkapva élni, mint butának és lustának titulálva, önbizalomhiánnyal küzdve elkallódni.

Persze ez az út sem könnyű, de közvetett tapasztalatból tudom, hogy könnyebb. A környezettel való elfogadtatás még hadilábon áll, de javuló tendenciát mutat, Én mindenesetre bizakodó vagyok.

A történet folytatását itt olvashatod.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


Exit mobile version