Site icon Diszmami

Egri csillagok (kidolgozott olvasónapló)

Gárdonyi Géza: Egri Csillagok

Saját kidolgozott olvasónaplónkat láthatod, amely az olvasónapló egyszerűen bejegyzés alapján készült.

I. rész: Hol terem a magyar vitéz?

1.Főbb helyszínek: Keresztesfalva és a közelében lévő erdő, patak. Országút, rabok táborhelye, Balaton környéke, Kishida és Szigetvár.

2. Főbb szereplők: Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Cecey Péter, Dobó István, Jumurdzsák, Gábor pap (Somogyi Gábor), Móré László, Török Bálint, Kata asszony, Jancsi és Feri, Margit a parasztlány, Varsányi Imre zarándok, Sárközi a ragyás cigány és felesége Beske, Kocsis Gáspár.

3.Eseményvázlat:

 1. A 7 éves Bornemissza Gergely és az 5 éves Cecey Éva (Vicuska) egy patakban fürdenek, majd egy török janicsár elrabolja a két gyereket.
 2. Keresztesfalván Cecey Péterék és az egész falu a gyerekeket keresi, és amikor megtalálják ruháikat, azt hiszik vízbe fulladtak.
 3. Gergely és Vica Margittal egy szekéren utazik, majd sötétedés után a török karaván letelepedik az erdőbe éjszakára és a raboknak kell vacsorát főzniük.
 4. A rabok vacsoráznak, és a szökésről beszélnek, közben a törökök szétosztják zsákmányaikat, amit elrejtenek. Gergely kifigyeli Jumurdzsákot.
 5. Gergely kihallgatja, hogy a sebhelyes arcú és a janicsár Vicuskáék házának kirablásáról beszélgetnek, majd éjszaka a gyerekek megszöknek Jumurdzsák lovával együtt.
 6. Már éppen feladták a gyerekek keresését, amikor Varsányi a zarándok elmeséli, hogy szerinte a törökök rabolták el Őket, és ekkor megérkeznek a gyerekek.
 7. Cecey örömében fiává fogadja Gergelyt, aki megkapja a török lovát a kincsekkel együtt. A fiú elmeséli, hogy a törökök ki akarják őket rabolni. Dobó elhatározza, hogy vitézt nevel a fiúból, majd Pécsre indul segítségért.
 8. Délelőtt a falu felkészül a támadásra, közben megérkezik Dobó 30 zsoldossal. A törökök is ideérnek és Dobóék eltalálják Jumurdzsákot, de túléli. Móré pedig elmenekül, de a törökök üldözik. Ceceyék megkötözik a törököket.
 9. Dobóék miután megérkeznek Móré Lászlóval és hadizsákmányaikkal újra elindulnak az erdőben maradt rabokért. Sajnos a fiú anyját a törökök megölik.
 10. Dobóék kiszabadítják a rabokat és a zsákmányt szétosztják köztük. Kivéve egy kis piros hüvelyes kardot, az Gergelyé lett. Jumurdzsák sorsát átadják Gábor papnak.
 11. Dobó mellett büszkén lovagol Gergely, amikor 2 előfutár közli, hogy 200 fős török csapat közeledik. Dobó úgy dönt, megtámadja őket, majd figyelmezteti katonáival a rabokat, hogy másfele menjenek.
 12. Gábor pap Jumurdzsák beszélgetéséből kiderül, hogy anyja magyar volt és őt is innen rabolták el kisfiú korában, mint a Pap öccsét. Jumurdzsákot végül az amulettjéért cserébe elengedi Gábor pap.
 13. Gábor pap pont a készülő csata helyszínére ér, amikor megkéri őt Dobó, hogy a fiút vigye magával Török Bálinthoz Szigetvárra nehogy baja essen.
 14. Gergelyék mikor megállnak pihenni, a megszökött Móré László elköti a pap lovát, majd Gábor pap kibontja Jumurdzsák amulettjét.
 15. Hazaérnek a Pap falujába Gergelyék, amit a törökök elpusztítottak, ahol megtalálják a pap édesanyjának holtestét is.
 16. A pap Gergely segítségével 2 napig temetik a falu halottait.
 17. Tovább indulnak, majd elérnek Szigetvárra Török Bálinthoz, aki felajánlja a Gábor papnak legyen a fiúk tanítója.

4. Kérdések:

1.Hol és mikor indul a történet?

Keresztesfalva közeli erdőben 1533-ban.

2. Kikkel ismerkedték meg a fejezetben?

 Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Cecey Péter, Dobó István, Jumurdzsák, Gábor pap (Somogyi Gábor), Móré László, Török Bálint, Kata asszony, Jancsi és Feri, Margit a parasztlány, Varsányi Imre zarándok, Sárközi a ragyás cigány és felesége Beske, Kocsis Gáspár.

3. Ki érkezik lóháton az öreg Ceceyhez?

Dobó 30 zsoldossal.

4. Kik terveztek támadást az öreg Cecey háza ellen és miért?

Törökök terveznek támadást, mert ki akarják rabolni.

5. Hogyan, mivel tér vissza a két gyerek a fogságból?

A török Jumurdzsák lovával és kincseivel, a nyereg alatt.

6. Mit tesz Cecey Gergővel?

Cecey örömében fiává fogadja Gergelyt.

7. Mivel ajándékozza meg Dobó a kis Gergőt és mi lesz a fiú sorsa?

Megkapja a török lovát a kincsekkel együtt. Dobó elhatározza, hogy vitézt nevel a fiúból.

8. Írd le röviden Gábor pap és Jumurdzsák beszélgetésének lényegét!

Gábor pap Jumurdzsák beszélgetéséből kiderül, hogy anyja magyar volt és őt is innen rabolták el kisfiú korában, mint a Pap öccsét. Jumurdzsákot végül az amulettjéért cserébe elengedi Gábor pap.

9. Hová indul Gábor pap Gergővel?

Gábor pap pont a készülő csata helyszínére indul.

10. Mi volt az a szomorú esemény, amit Gergőnek 7 évesen át kellett élnie Gábor pap falujában?

Egy török janicsár elrabolta, a patakban fürdés közben, Vicuskával együtt.

11. Milyen körülmények között ismerjük meg Török Bálintot?

Amikor Dobó elküldi Gergelyt hozzá Gábor pappal Szigetvárra, nehogy baja essen.

12. Hogyan hívják Török Bálint fiait?

Török Ferinek és Jancsinak.

13. Mire kéri Török Bálint Gábor papot?

Török Bálint megkéri Gábor papot, hogy legyen a fiúk tanítója.

Ami a mi Egri csillagok olvasó naplónkból kimaradt, kérdések-válaszok. Kérlek, mielőtt kérdezel, ezt nézd át! Mivel nem tudok mindenkinek (időben) válaszolni.

A tartalom folyamatosan bővül!

A Blog 5. születésnapja alkalmából elindítottam a Patreon (támogatói) oldalamat , ahol lehetőséged van támogatni a munkámat egy jelképes összeggel, amennyiben hasznosnak találod és lehetőséged van rá.

Köszönöm, hogy itt vagy! 🙂

További részeket a címükre kattintva találod: 

II. rész Oda Buda!

II. rész 12-24. fejezet

III. rész 1-6 fejezet

III. rész 7-13. fejezet

IV. rész 1-6. fejezet

IV. rész 7-17. fejezet

V. rész 1-7 fejezet

V.  rész 8-23. fejezet

A blog facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!


Exit mobile version