Site icon Diszmami

II. rész: Oda Buda!

Egri Csillagok

1. Helyszín: a Mecsek egyik országútja, Keresztesfalva, a török sereg éjszakai táborhelye, útban Buda fele

Főbb szereplők: Bornemissza Gergely (16 éves), Gábor pap, János a szolga, Tulipán, Tulipánné (Juliska), a török szultán, Jumurdzsák, Hajván

Időpont: 1541. augusztus, 8 évvel az I. rész után

2. Eseményvázlat:

  1. Éjszaka 3 lovas üget az országúton, az egyik Gábor pap, a másik a 16 éves Gergely a harmadik pedig János a szolgájuk. Majd az országút közepén egy gödröt ásnak, amibe egy zsák lőport tesznek, hogy a másnap arra járó török szultánt felrobbantsák.
  2. Amíg várnak a törökökre meglátogatják a nem messze levő Ceceyék házát, akik sajnos Budára költöztek, így csak a mindenes Tulipánt találták otthon. Gergely boldogan mutatja meg a faluját és a házat, ahol felnőtt.
  3. A Cecey házban alszanak, de reggel Gergely nem találja Gábor papot, aki levélben magyarázza el, hogy veszélyes lett volna neki a robbantás, ezért hagyta Őt ott és az amulettet. Tulipán felviszi a sziklához, ahonnan biztonságban megnézhetik a robbantást.
  4. A török sereg elvonul a szikla mellett, akik közt meglepődve látják Jumurdzsákot. Egy cselt eszel ki Tulipán, ha elfognák őket. A merénylet nem sikerül, mert a szultán helyett a janicsár agát robbantották fel.
  5. A robbantás után elfogják Gábor papot, aki alig él és Gergelyéket is, akik előadják a cselüket. Sajnos Tulipánt nem engedik el, hanem felfegyverzik, és Gergely lábára teszik a láncot, akit megnyugtat Tulipán.
  6. Gergely a rabokkal vánszorog és egy török katona megkérdezi, hogy tud-e olvasni. Mivel tud, nem érti, miért nem akar inkább török lenni.
  7. A táborhelyre érve Gergely megpillantja Jumurdzsákot és számon kéri Őt hogyhogy él? Kiderül, hogy elengedte Őt a pap, és azóta is utána és a talizmánja után kutat. Gergely elárulja, hogy a táborban van a merénylő, majd Hajvánnal beszélget.
  8. Hajván írásokat akar elolvastatni Gergellyel, aki meg is teszi, ha hírt hoz Gábor papról, és kiszabadítja, felfegyverzi őt a török, mivel az írások elhozhatják a török szerencséjét. Megegyeznek és Gergely átrajzolja a magyar várak gyenge pontjait.
  9. Gergely amíg Hajvánra vár elalszik és visszaálmodja magát a gyerekkorába, Szigetvárra. Majd megérkezik a török egy álruhával és kiszabadítja Gergelyt, lovat is vesz neki és elmondja, hogy elég rosszul van a pap.
  10. Közben Jumurdzsák Gábor pap sátrában kéri vissza tőle az amulettjét, mert az óta csak balszerencse kíséri őt, de a pap már halott.
  11. Gergely becsapja Hajvánt, akinek azt mondja, hogy a lapok megvédik a testét, ha ott hordja őket hétfelé osztva. Gergely Budára indul, hogy figyelmeztesse Ceceyéket és útközben Tulipánnal találkozik, aki szintén megmenekült, majd elbúcsúznak. Gergely mellett Török Bálint és kísérete vonul el, de a fiú úgy tesz, hogy ne ismerjék meg őt.

3. Török sereg bemutatása: a 4. fejezetben történik. Ebből 3 egység: a gurebák, szilidárok, tatárok.

4. A kijelölt 4. fejezet szereplői: Bornemissza Gergely, Gábor pap és a török sereg.

5. Jumurdzsák apja: Jaja-Oglu Mohamed, a másik fia: Araszlán bég

6. Idézet a szövegből, amiből kiderül nem sikerült a merénylet: „ Az – feleli lekókadó fejjel a diák -, hogy nem a janicsár-aga a szultán!”

7.  Gergely Hajván segítségével szabadul ki a török fogságából. Hajván (Marha) a csúfneve az eredeti pedig Hasszán.

8. Szómagyarázat

       Kabala: titkos szerencse

       Dervis: a szultán előtt keringő lovas

      Jatagán: török kard

      Tulipán: egy török, aki mindenes

9. Tinódi Lantos Sebestyén az énekmondó, aki a Mohácsi csatáról készült művét mutatja be Török Bálint vendégeként.

 

10. KÉRDÉSEK:

1. Hány év telt el azóta, hogy utoljára láttuk Gergőt?

8 év telt el.

2. Mi annak a jelentősége, hogy Tulipán mindenhova magával viszi a bilincsét?

Tulipán megbilincseli vele a kezét, ha olyan helyzetbe kerül, mintha a magyarok rabja lenne, de bármikor kinyitható, s így a furfangos török szabaddá teheti magát, amikor csak akarja. Ezt meg is teszi, amikor a szultán elleni merénylet alkalmával fogságba kerül.

3. Kivel találkozik Gergely a fogságban, amin nagyon meglepődik? Miért?

Jumurdzsákkal találkozik a fogságban és csodálkozik, hogy még él.

4. Mit álmodott Gergő, amíg a török fogságban volt?

Azt álmodta, hogy a törökök kivont karddal futkosnak az ő falujában, megfogják az anyját, és kést szúrnak a mellébe.

5. Miért megy Gergő Budára?

Azért megy Budára Gergő, hogy figyelmeztesse Ceceyéket a török érkezéséről.

6. Ki és milyen körülmények között mondta ezt: „Fiam, megmenthettétek volna Magyarországot!”

Török Bálint mondta Gergelynek, miután Budára ért, mert szerinte ”megmenthették volna Magyarországot”, ha sikerül a merénylet, megállíthatták volna végleg a török inváziót.

 

Folytatás II.rész 12-24.fejezet

 

Ami a mi Egri csillagok olvasó naplónkból kimaradt, kérdések-válaszok. Kérlek, mielőtt kérdezel, ezt nézd át! Mivel nem tudok mindenkinek (időben) válaszolni. A tartalom folyamatosan bővül!

A Blog 5. születésnapja alkalmából elindítottam a Patreon (támogatói) oldalamat , ahol lehetőséged van támogatni a munkámat egy jelképes összeggel, amennyiben hasznosnak találod és lehetőséged van rá.

Köszönöm, hogy itt vagy! 🙂

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


Exit mobile version