Site icon Diszmami

IV. rész 1-6. fejezet

Egri Csillagok

1. Új cím adása: Soprontól Egerig

2. Időpont: Az előző rész óta 9 év telt el.

    Főbb szereplők: Éva, Gergely, fiúk Jancsi, Balogh Tamás, Miklós diák, Dobó, Mekcsey,        Bálint pap, Sárközi, Jumurdzsák

3. Eseményvázlat:

  1. Éva soproni házukban vendégüknek Miklós diáknak válogat Gergely ruhái közül, amikor Hajván egyik papírját megtalálja és rájönnek, hogy Eger vár tervrajza van rajta. Balogh Tamás Gergelyt keresi egy köves gyűrű megvételével, amiről megtudja, hogy Gergely magával vitt. Éváék fia Jancsi elmegy a diákkal a vásárba, de Balogh Tamás, aki maga Jumurdzsák elrabolja.
  2. Gergely 250 emberével Egerbe tart, amikor találkozik Sárközivel, a cigánnyal, aki velük tart. Dobó alig ismeri meg, de örül neki, majd találkoznak Mekcseyvel és Bálint pappal. Megismerkednek Sukán bácsival, Pető Gáspárral, Fügedy Jánossal és Hegedűs Istvánnal.
  3. Bakocsay egy török fejével a kezében hírül hozza a törökök jövetelét, majd egy paraszt levelet is hoz tőlük, melyben Ahmed pasa felszólítja, az egrieket adják át a várat, cserébe nem bántja őket. Dobó összegyűri a levelet, a parasztot tömlöcbe záratja érte.
  4. Dobó összehívatja a tiszteket a palotába, majd összesítik mennyi embert küldtek a városok (1900-at), s hogy milyen és mennyi fegyverük van. Ezután megesketi embereit, hogy soha nem adják meg magukat. Balogh Balázs apródját hazaküldi, mivel túl fiatal.
  5. 1552. szeptember 9-én Dobó vacsorát ad főbb embereinek. Köszöntők hangzanak el és megtudhatjuk, hogy Török Bálint meghalt a börtönbe, s nem sokkal elötte felesége is. Gergely pár társával arra kéri Dobót had lepjék meg a török előőrsöt éjszaka, amibe beleegyezik és ad 100 embert.
  6. Gergelyék megközelítik a török tábort, egy közkatona leszúrja az őrt, majd rátámadnak a törökökre, akik menekülnek, teljes a káosz. Végül hatalmas zsákmánnyal és egy fogollyal térnek vissza, aki nem más mint a kémük. Varsányi Imre alaposan beszámol a török seregről.

 

4. Jumurdzsák feltűnése foglalja keretbe a kijelölt részt, aki mindenáron vissza akarja szerezni amulettjét, a pecsétes gyűrűt, hogy visszaadja a szerencséjét.

5. Korábbi szereplők, akikkel már találkoztam korábban:

Cecey Éva, Bornemissza Gergely, Dobó István, Mekcsey István, Sárközi, Hajván, Jumurdzsák, Bálint pap

6. Eger védői esküt tesznek, hogy: soha nem adják meg magukat a töröknek, mely azért fontos, hogy mindenki tudja a végsőkig kell harcolnia.

7. A várvédők abban bíznak, hogy: a király küld segítséget, és leleményességükben, amivel kicselezhetik a törököket.

 

8. KÉRDÉSEK

1. Milyen fontos tárgyakat talál Éva a ruhák között és mi ezeknek a jelentősége?

Eger vár tervrajzát találja meg, ami ha a törökök kezére jut, akkor simán elfoglalják a várat.

2. Sorold fel Dobó négy hadnagyát!

Bornemissza Gergely, Pető Gáspár, Fügedy János, Zoltay István

3. Ismertesd Gergely „bombagyártási technológiáját”!

Magos bomba: a hagyományos bombába tett mag: kis bomba, rézporba kevert olajos csepű, vaspor és kén.

Tüzes kerék: egy malomkerék két oldalát deszkával befedték, a belsejét megtöltötték gyúlékony anyaggal, kívül szurokfáklyákat, töltött puskákat szereltek rá, s meggyújtva legörgették az ellenségre.

Tüzes hordók: ebbe puskaport raktak, a végére puskacsöveket helyeztek, ezeket golyókkal és kénnel töltötték meg. A kén fojtó bűzt árasztott, sercegve pattant ki, és akinek a bőrére került, az üvöltve szaladt el.

4. Mekkora az egri vár ereje 1552. szeptember 9-én?

„Az egri vár ereje 1552. szeptember 9-én..

5. Fejtsd ki részletesen, miért olyan fontos megvédeni Egert!

A király igen tudja, hogy ha Eger elesik, hát beteheti a Szent Koronát a kamarájába. És akkor nincs többé Magyarország.”

6. Miben állapodtak meg a vezérkari megbeszélésen? 5 pontot ismertess!

  1. Először: akármiféle levél jön ezentúl a töröktől, el nem fogadjuk, hanem a község előtt olvasatlanul megégetjük.
  2. Másodszor: mihelyt a török megszállja a várat, senki neki ki ne üvöltsön; bármit kiáltoznának is be, arra semminemű felelet ne hangozzék: se jó, se rossz.
  3. Harmadszor: a várban a megszállás után semmiféle beszélgető csoportosulás se kint, se bent ne legyen. Se ketten, se hárman ne suttogjanak.
  4. Negyedszer: az altisztek a hadnagyok tudta nélkül, a hadnagyok a két kapitány intézkedése nélkül a csapatokon nem rendelkeznek.
  5. Utolsó pont: aki a vár megadásáról beszél, kérdez, felel, vagy bármiképp is a vár megadását akarja, halál fia legyen!

7. Ki volt a vár legjobb népszónoka? Bizonyítsd egy hosszabb idézettel!

Pető Gáspár. „Hát most megmondom, miben bízom. Abban, hogy Egert nem védi se spanyol, se német, se cseh. Itt az öt pattantyúst nem számítva mindenki magyar, s főképpen egri. Saját fészküket védő oroszlánok! Én a magyar vérben bízom! A magyar pedig olyan, mint a kova. Mentül jobban ütik, antul jobban szikrázik. Hát azt a kontyos irgalmát annak a Mohamed putrijaiban szedett, fügefáról szakadt, ringyes-rongyos vízivójának, nem bírna-e velük ez a kétezer, magyar anyától vitéznek született, lóháton nevelkedett, magyar búzán erősödött, egri bikavért ivó katona?

8. Ismertesd Gergő első „köszönését” a töröknek!

Még az ostrom előtt kiment 100 emberrel és rajtaütéssel kirabolta a törököket.

9. Mi a kótyavetye és mikor tartottak ilyet?

A kótyavetye kiárusítást jelent, a regényben a rajtaütés során a töröktől zsákmányolt holmikat adták el így a várban.

 

Folytatás IV. rész 7-17. fejezet

Ami a mi Egri csillagok olvasó naplónkból kimaradt, kérdések-válaszok. Kérlek, mielőtt kérdezel, ezt nézd át! Mivel nem tudok mindenkinek (időben) válaszolni. A tartalom folyamatosan bővül!

 

A Blog 5. születésnapja alkalmából elindítottam a Patreon (támogatói) oldalamat , ahol lehetőséged van támogatni a munkámat egy jelképes összeggel, amennyiben hasznosnak találod és lehetőséged van rá.

Köszönöm, hogy itt vagy! 🙂

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


Exit mobile version