Site icon Diszmami

Már 2 szakma tanulása ingyenes 2015/16-os tanévtől

Átalakult a szakképző iskolák rendszere

Kinek ingyenes az első két OKJ-s képzés?

Június 12-én léptek hatályba azok az új szabályok, amelyek szerint mindenki ingyen szerezheti meg az első két szakképesítését iskolai rendszerű képzésben, vagyis végezhet el két, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő tanfolyamot. Korábban csak az első képzésért nem kellett fizetni.

 

Nappali tanfolyamra is járhatok?

Igen, a korábbi 21 helyett 25 éves korig.

 

Az estis diákkal minden jár, ami egy nappalis diáknak?

Nem egészen, estin már nem jár a családi pótlék, az árvaellátás, és az egészségügyi biztosítást is magatoknak (vagy ha dolgoztok, akkor a munkáltatónak) kell állnotok. 

 

Mennyi ideig tanulhatok ingyen?

Érettségivel szakképesítésenként 3 tanéven keresztül tanulhattok ingyen – az OKJ-s képzések nagy része 2 éves -, és ingyen végezhetitek el a szakképesítés-ráépüléseket is az Országos Képzési Jegyzékben előírt képzési időnél 1 tanévvel hosszabb ideig.

 

Milyen képzésekre jelentkezhetek érettségivel?

Egyelőre csak az első, iskolarendszerben (tehát nem tanfolyamon) megszerzett OKJ-s képesítést szerezhetitek meg ingyen. Ez a jövőben valószínűleg változni fog, és a második szakma megszerzését is támogatni fogják, de ezt még nem vezették be.

 

Minden képzésre vonatkozik az ingyenesség?

Fontos megjegyezni, hogy az intézkedés nem minden szakképesítésre vonatkozik, hanem az OKJ-ban szereplő 650-ből közel 300-ra.

 

Hol találok leírást a képzésekről?

A legfrissebb Országos Képzési Jegyzéket, amely az összes képzést és szakmát tartalmazza, a

 honlapján találjátok.

A táblázat második oszlopában szereplő, a képzés szintjét jelölő kódszámból olvashatjátok ki többek közt azt is, hogy milyen végzettséggel jelentkezhettek az egyes képzésekre:

 

Akkor is ingyenes az OKJ, ha már van diplomám?

Igen, ugyanolyan feltételekkel szerezhettek szakmát, mint azok, akiknek nincs felsőfokú végzettségük.

 

Az OKJ-val fogynak az államis féléveim?

Nem, az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe.

 

Ha elvégzem az OKJ-t, kaphatok érte pluszpontot az egyetemi felvételin?

Igen, ha az adott szakirányon tanultok tovább, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettségért 32 többletpontot kaphattok.

 

Mi a különbség a felsőoktatási szakképzés és az OKJ között?

A felsőoktatási szakképzés (régebben felsőfokú szakképzés) nemrég kikerült az Országos Képzési Jegyzékből. Ilyet már csak egyetemek és főiskolák indíthatnak, a képzésekre a felsőoktatási felvételi során kell jelentkeznetek.

 

Van felvételi?

A felsőoktatáshoz hasonló felvételi nincsen, de bizonyos esetekben, például művészeti képzéseknél lehetséges, hogy tartanak valamilyen alkalmassági vizsgát, de ha nincs nagy túljelentkezés, akkor ezeknek kicsi a tétje.

 

Forrás: Magyarország Kormánya, Eduline

 

Még több információt itt olvashatsz, a blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.


Exit mobile version