Site icon Diszmami

Mindent a 2016-os középiskolai felvételiről

Forrás: pixabay

Felvételi pontszámítás

 

Tantárgyak beszámítása

 

Nyílt napok, iskolalátogatási lehetőségek

 

Jelentkezés a központi írásbeli vizsgára

A tanulóknak 2015. december 8-áig a www.oktatas.hu honlapról letölthető „TANULÓI JELENTKEZÉSI LAP” benyújtásával kell jelentkezniük az írásbeli vizsgá(k)ra.

 

Központi írásbeli vizsga

A jelentkezők matematikából és magyarból vizsgáznak, mindkét feladatsor 10-10 kérdést tartalmaz, és egyenként 45 perc jut a megoldásukra. A központi felvételi vizsgáról bővebben itt olvashatsz

Ha a középiskola nemzetiségi nevelés-oktatást folytat, akkor a központi magyar nyelvi feladatlapok helyett helyben készített, nemzetiségi nyelvű szövegértési feladatsort használhat, de ebben az esetben felvételi eljárásában köteles a központi matematika írásbeli vizsga eredményét figyelembe venni.

Az intézmény ekkor is köteles a központi írásbeli vizsgát mindkét tantárgyból megszervezni.

 

A központi írásbeli vizsgákat szervező középiskolák jegyzéke

A központi írásbeli vizsgát szervező középiskolák jegyzékét az OH 2015. november 13-án közzéteszi a honlapján (www.oktatas.hu) a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2015/2016. tanév) menüpontban.

 

Szóbeli vizsgák

A központi írásbeli után, február 16. és március 4. között tarthatják meg a középiskolák a szóbeli felvételit. A szóbeli vizsgán csak azt kérhetik számon, ami szerepel a nemzeti alaptantervben.

 

Az alább felsorolt vizsgálatok eredménye a felvétel feltételeként figyelembe vehető, de a felvehető tanulók rangsorolásában nem játszhat szerepet:

 

Felvétei lapok kitöltése

 

A Tanulói adatlap szerepe és tartalma

 

Felvételi eredmények

A középfokú iskolák 2016. április 19-éig megkapják a Felvételi Központtól az egyeztetett felvételi jegyzéket, az iskolák ezek alapján április 26-ig kiküldik az értesítőket arról, kit vettek fel, és kit nem.

 

Egyező pontok esetén a rangsorolás a következő

Ha két jelentkezőnek ugyanannyi pontja van, ilyenkor előnyben részesítik a hátrányos helyzetű diákokat és azokat, akiknek a lakhelye vagy tartózkodási helye az iskolával megegyező településen van.

 

Teendők azoknak, akiket sehova sem vettek fel

 

Forrás: Oktatási Hivatal

 

Itt olvashatsz a sajátos nevelési igényű tanulók a középiskolába való felvétel feltételeiről, kedvezményeiről (központi írásbeli vizsga, felmentés stb.). 

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!


Exit mobile version