Site icon Diszmami

Részvétel egy nemzetközi színház- és dráma projektben

DiszmamiEgy kissé elmaradtam a történetünkkel, pedig egy igazán jó dolog történt velünk.

 

Beválasztás egy nemzetközi színházas projektbe

Kaptunk az Iskolánktól egy értesítőt, hogy gyermekünket beválasztották egy két éves nemzetközi színház- és dráma projektbe, amiről majd személyesen tájékoztatnak bővebben. Megírták, hogy első körben osztályfőnöki munkacsoport ajánlása alapján kerültek be a gyermekek, az egész iskolából tízen. Ezt különösen nagy megtiszteltetésként éltük meg.

Hirtelen nem tudtam mit kezdeni vele, mivel diszlexiásként nehezen tanul egyedül szöveget (bár vannak nagy kivételek Whoopy Goldberg, Tom Cruise stb.), na meg nem is nagyon érdeklődött a színjátszás iránt. Bár alsóban járt drámapedagógiai órákra, amit nagyon szeretett, talán maradt valami nyoma? Szóval nem nagyon értettem miért is.

 

Tájékoztató a projektről

Aztán eljött a tájékoztató napja, amikor is kiderült, hogy ezen a projekten, nem a szövegtanulás van központi helyen, hanem az egész test mimikájának elsajátítása a lényeg, azaz a „Commedia dell’arte” műfajé.

 

Commedia dell’arte műfaj dióhéjban

A commedia dell’arte előadói hivatásos vándorszínész-társulatok voltak, melyeknek színészei a társulatok vezetőinek irányításával közösen dolgozták ki az előadás néhány oldalas cselekményvázlatát (canovaccio), amely dialógusokat nem tartalmazott: azokat az előadók alkalomról alkalomra rögtönözték.

E műfajról bővebben itt olvas

hatsz.

Véleményem a projektről

Összegezve ez a műfaj valóban sok képességet hozhat felszínre. A maszk viselése talán bátrabbá teszi az előadókat, egy komoly kis csapattá alakulhatnak. A különböző országok színházainak megismerése, a műfaj kulissza-titkainak elsajátítása, a külföldi családoknál való helytállás, az utazás, mind-mind olyan élményt, tapasztalatot jelent, melyet egész életében kamatoztathat.

Az amúgy is önbizalomhiánnyal küszködő tanulási zavaros gyermekként, ez olyan lehetőség, amiben valóban megmutathatja, amiben ő erős (művészi képességek), illetve elsajátíthatja azokat a kompetenciákat, amikben gyengébb. Nem utolsó sorban pedig az osztályban, az iskolában végre egyenrangúnak érezheti magát.

Bízom benne, hogy egyre többen jutnak hozzá ilyen remek lehetőséghez.

 

A projektről bővebben itt olvashatsz, amit ha szeretnél követni facebookon

ide kattintva megteheted.

A történet folytatását itt olvashatod.

 

Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!


Exit mobile version