Site icon Diszmami

A szakvélemény tartalma

szakvélemény
Forrás: pixabay

A vizsgálatok befejezése után 30 napon belül kipostázásra kerül az elkészült szakvélemény. (Tapasztalatom szerint ez sokkal tovább is elhúzódhat).

Egy példányt a szülőnek, egyet pedig a oktató-nevelő intézménynek küldenek meg, ahová a gyermek aktuálisan jár.

A szakértői vélemény tartalmi részét a 15/2013-as EMMI rendelet szabályozza.

Lássuk, hogyan is néz ki, részenként!

 


1.A tanuló személyes adatai (név, anyja neve, gondviselő neve, lakcíme, jelenlegi intézménye).

 

2.A szakértői vizsgálatot megelőző anamnesztikus adatok rövid leírása. Természetesen ebben a részben a személyiségi jogok védelmének megfelelően írják le az anamnézisből kiemelendő, a diagnózist befolyásoló tényezőket. Sokszor csak az jelenik meg, hogy az anamnézis tartalmaz a diagnózist alátámasztó adatokat, de ezeket már nem jelenítik meg a véleményben.

 

3. A szakértői vizsgálat leírása: maga a vizsgálatról szóló rész több részre tagolódik, hiszen a különböző vizsgálatokat különböző szakemberek végezték el, így ők külön-külön leírják a saját területükön tapasztaltakat.

4.Diagnózis: a különböző vizsgálati területek összegzése során a szakemberek közösen állapítják meg a diagnózist. Ez háromféle lehet:

5. A SNI státusz esetén a megyei vagy országos Szakértői Bizottság dönt arról, hogy a gyermek a tankötelezettségét integráltan,speciális intézményben vagy esetleg magántanulói státuszban köteles teljesíteni. Integráció esetén a Szakértői Bizottság szakértői véleménye rögzíti annak az intézménynek a nevét, amelyet kijelöl a gyermek nevelésére-oktatására.

 

6. A szakértői vélemény a további részben megfogalmazza az ellátásra vonatkozó javaslatokat:

Személyes tapasztalatom, hogy a kerületi nevelési tanácsadó szakértői véleménye a javaslati rész tekintetében sokkal részletesebb, a fejlesztés megkezdéséhez jobban használható, mint a megyei szintű szakértői vélemények. Talán ennek az az oka, hogy a megyei szintű bizottságok nem feltétlenül vannak jelen az ellátásban, míg a nevelési tanácsadókban dolgozó kollégák maguk is végeznek (végeztek) terápiás munkát.

 

 

6. A szakvélemény érvényességére vonatkozó részben:

Forrás: hogyantanuljunk.hu

 

 

Kapcsolódó cikkek:

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!


Exit mobile version