Site icon Diszmami

Mi az, hogy „másság” – hiszen mindannyian mások vagyunk!

 

Minden ember egyszeri és megismételhetetlen. Tehát más és más. Persze emberi mivoltunkban vannak hasonlóságok és eszerint bizonyos csoportokba soroljuk magunkat, másokat.

A másság tehát az átlagostól eltérő, de hát ki az átlagos?

Akinek meg van minden végtagja, jól működik minden szerve, érzékszerve, hormonjai és nem utolsó sorban az agya, a pszichéje? Netán átlagos családban nevelkedik édesapa, édesanya, édestestvérek társaságában hiánytalanul, negatív környezeti tényezők nélkül? Hát most elég erősen elgondolkodtam, hogy ismerek-e ilyen embert, családot? Te?

Ha igen, kik is vannak többen? Na és ki az, aki ma átlagos szeretne lenni? Hiszen a mai kor kihívásaihoz ennél jóval több kell.

Átlagon aluli és felüli képességek, miért is van szükség rájuk?

Ha egy szervünk, képességünk nem jól, vagy egyáltalán nem működik felerősödik egy másik, ami sokkal jobban működik, ezzel egy átlagon felüli képesség keletkezik. Erről teljesen megfeledkezünk.

Így van ez pl. a látássérültekkel, akikből sok híres énekes, zenész válik, vagy a tanulási zavarral küzdők közül elismert tudós, színész, író kerül ki. De sajnos az emberek többsége (vagy inkább kisebbsége?) csak a negatívumot, a hiányzó képességet látja és sajnálja, vagy lesajnálja társait. Pedig nem kellene, hiszen nem elvesznek Ők, hanem hozzátesznek a társadalmunkhoz.

Nem utolsó sorban, pedig minden ember azért született a világra, mert rendeltetése van.

A világ, amilyen lehetne …

Az Én lelkemben egy olyan világ lakozik, mely szerint a környezetet már eleve úgy alakítanák ki, hogy mindenki számára megfeleljen, élhető legyen.

Persze ez csak álom, de hát álmodni csak szabad?

Sajnos amíg ez az érdek, nem közös érdekünk semmi nem változik. Maradnak a magányos és esetleg kisebb csoportokba tömörült elkeseredetten harcoló szülők, hogy segítsék és bebizonyítsák gyermekük ugyanolyan értékes és szerethető, mint bárki „más”.

A fenti videóban szereplő nagyszerű gyermekek az ígéret arra, hogy ez az álom akár valóssággá is válhat.

 

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!


Exit mobile version