Site icon Diszmami

Felmentés egy vagy több idegen nyelv alól?

Euro Nyelvvizsga
Forrás: pixabay

Nagyon nem mindegy, hogy egy vagy több idegen nyelv alól mentetjük fel a gyermekünket, azaz mi áll pontosan a szakértői véleményben!

Ebben az évben szembesültünk azzal, hogy nem mindegy hogyan fogalmaznak az idegen nyelv alóli felmentésben. Történt ugyanis, hogy idén fedezték fel tanáraink, hogy a mi szakértőinkben „az idegen nyelv alóli felmentés” szerepel, ezért eddig japánból se osztályozhatták volna – ami eddig szerencsénkre bekerült a bizonyítványába is.

Mivel eddig csak angol nyelv alól szerettük volna felmentetni, a japánra nem is gondoltunk. Ráadásul az angol helyett japánból szeretne érettségit tenni, ami így kétségessé vált.

 

Mi ilyenkor a teendő?

Mindig kételkedve fogadjuk az iskolából kapott információkat, miszerint akkor nem érettségizhet semmilyen nyelvből és nem is kaphat osztályzatot sem. Ebbe nem nyugodtam bele, lévén már nem először voltak hiányosak az információik. Mivel ez nekünk fontos, tovább kell menni!

Így is tettem és felhívtam az illetékes Szakértői Bizottságot mi is az igazság. Itt azt kérték, hogy írjak egy email-t nekik és az ebben illetékes kollégája fog válaszolni. Mint ahogy eddig, most sem csalódtam a segítőkészségükben, mert másnap már meg is érkezett a válasz:

Arra mód van, hogy csak az egyik nyelvből legyen felmentve, kiegészítésben módosítani tudjuk, hogy angolból legyen felmentveA felmentett tantárgy helyett az érettségi vizsgaszabályzat szerint választhat másik tantárgyat a tanuló.”

 

Tehát kérni kell, akár email-en egy módosítást, miszerint pontosan melyik nyelv alól kérjük a felmentést. Ez postán érkezik majd meg, és lehet, hogy akár hónapokat is kell rá várni, ezt be kell kalkulálni.

Nagyon megkönnyebbültünk és örültünk a lehetőségnek.

 

Mi ebből a tanulság?

Csakis a szakértő válaszát higgyük el! Az iskolák nem járnak utána az összes lehetőségnek és könnyen adnak fél információkat. Ne elégedjünk meg vele!

 

A mi angol nyelv alóli felmentésünk kálváriáját és végül nehéz döntését itt olvashatod el.

 

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

 


Exit mobile version