Site icon Diszmami

A felvételihez kötelező nyelvvizsga 2020-tól mennyiben érinti a diszlexiásokat?

Rögös út vezetett az információhoz, melyből kiderül, hogy mi lesz azokkal a diszlexiásokkal, akiket felmentettek idegen nyelv alól, vajon felvételizhetnek-e nyelvvizsga nélkül főiskolai intézménybe 2020-tól.

 

 

Sorra hívtam az illetékes intézményeket:

 

Kérdésem: kell-e nyelvvizsga felsőfokú felvételi esetén, azoknak a sajátos nevelésű diszlexiásoknak, akiket középiskolában felmentettek idegen nyelv alól?

Nemzeti Erőforrás Minisztériumának a válasza:

Jelen törvény nem ad lehetőséget rá, hogy nyelvvizsga nélkül bárki is felvételt nyerhessen Egyetemre vagy Főiskolára 2020-tól.

De észlelték a problémát és szeptemberre elkészül a törvény kiegészítése.  

Hogy ebben mi áll pontosan majd, arra ez év szeptemberéig várnunk kell.

Az Én olvasatomban ez azt jelenti, hogy lehetünk pozitívak, mert jelenlegi állás szerint nem kapnak a diszlexiások mentességet a nyelvvizsga alól. A kiegészítés csakis jobb lehet, egyébként nem lenne rá szükség!

 

Felsőfokú szakképzésre vonatkozik-e a nyelvvizsga követelmény?

Erre is rákérdeztem és két helyen is (OFIK, NEFMI) megerősítették, hogy NEM. Azaz a felsőfokú szakképzésre sem nyelvvizsga, sem emelt szintű érettségi nem követelmény.

 

Várjuk a szeptemberi megerősítéseket, amint megjelenik, azonnal közzéteszem 

 

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


Exit mobile version