Site icon Diszmami

Az EMMI nem megértő, de a nyelvvizsgaközpontokra számíthatnak a diszlexiások

A jelenleg hatályos jogszabályok semmiféle könnyítést nem adnak azoknak, akiknek problémát jelent a nyelvi érettségi letétele. Nemcsak, hogy a nyelvi értékelés – és így a nyelvi  érettségi – alóli felmentés nem mentesít a továbbtanuláshoz előírt  nyelvvizsga alól, az sem elég, ha valaki leteszi a nyelvi érettségit. Ha ugyanis igénybe veszi a neki járó könnyítéseket, érettségije nem számít nyelvvizsgának. Ez annál abszurdabb, mivel a nyelvvizsgaközpontokban a szakértői véleményben szereplő könnyítések igénybevételével lehet nyelvvizsgát szerezni. Az érettségi rendelet módosításának tervezete kedvező változtatásokat javasolt, de a végleges rendelet szerint minden maradt a régiben….

Az érettségi rendeletet júliusban módosították. A véleményezésre kiküldött tervezetben szerepelt a fogyatékkal élők és tanulási nehézséggel küzdők jogait sértő kitétel hatálytalanítása, de a megjelent rendeletből ez a módosítás kimaradt!

Nem tudjuk, mi lehet ennek az oka – elképzelhető, hogy valamilyen későbbi módosítással tervezik a kérdéskört szabályozni….

Én nagyon remélem ….   a cikk folytatását itt olvashatod.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

Forrás: Az EMMI nem megértő, de a nyelvvizsgaközpontokra számíthatnak a diszlexiások – CKP


Exit mobile version