Site icon Diszmami

3. szemeszter passziváltatása

A betegség miatt nem volt hajlandó beoltatni magát, illetve nagyon megviselte őt a vizsgaszituáció, a jogorvoslat késett, és nem akart ennél a tanárnál tovább tanulni, ezért úgy döntöttünk, hogy a legjobb döntés ennek a szemeszternek a passziváltatása.

A passziváltatás menete

A legegyszerűbb, hiszen nem állítja aktívra, hanem passzívra ezt a szemesztert és ennyi. Van, ahol külön kérelmet kell írni a NEPTUN-on keresztül, de ez sem bonyolult, egy indoklást kérnek csak.

A passziváltatással jár

A passzív szemeszter alatt TB jár, illetve diákmunkát továbbra is lehet vállalni, bár az igazolványra nem adják meg az érvényes matricát. Mivel a járványhelyzet miatt meghosszabbították a diákigazolványok lejártát, ezért ezzel se volt problémánk. Bár nem nagyon volt rá szükség. Természetesen erre az időszakra nem kell tandíjat fizetni.

Mennyit lehet passziváltatni

Maximum 2 egymást követő szemeszterben lehet passzíváltatni, ezt csak méltányossági kérelemmel lehet meghosszabbítani. Passziváltatni a képzési időn túl már nem lehet. Tehát ha a képzési idő 7 szemeszter, akkor a 7. szemeszter után már nem lehet kérvényezni, hiába volt közben passzív szemeszterünk.

Passziváltatás alatt, mit is lehet tenni

Diákmunkát vállalni, ami a járvány miatt nem volt túl szerencsés, illetve beiratkozni egy online tanfolyamra. Mint ismeretes, a diszlexiások többségének jó a kézügyessége, ezt sikerült kamatoztatni, ezért elvégzett egy grafikus tanfolyamot.

Olyan szerencsés helyzet állt fent, hogy a családban már van egy grafikus, aki gyakorlatokat is tudott neki adni, ill. akinek időnként be is tud már segíteni. Mivel a gyakorlat elérése a legnehezebb egy kezdőnek, ezért szerencsésnek mondhatja magát. Közben rájött, hogy ez az ő útja, amitől nem áll messze a mérnök-informatikus szak sem, illetve jól kiegészítik egymást.

Végre egy igazán kellemes időszakot élhetett meg, amitől teli lett pozitív energiával, önbizalommal.

Nézz be máskor is, legyen szép napod!


A Blog 5. születésnapja alkalmából elindítottam a Patreon (támogatói) oldalamat , ahol lehetőséged van támogatni a munkámat egy jelképes összeggel, amennyiben hasznosnak találod és lehetőséged van rá.

Köszönöm, hogy itt vagy! 🙂

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


Exit mobile version