II. rész 12-24. fejezet

Egri Csillagok

1. Új cím: Gergely és Vicuska egymásra találása

2. Helyszínek: Buda, Szultán tábora

    Főbb szereplők: Gergely, Vica, Gábor pap, Török Bálint, Szultán, Fürjes

 

3. Eseményvázlat:

12. Gergely felér Budára, ahol megkeresi Ceceyéket, akik fensőbbségesen viselkednek vele és nem hiszik, hogy Keresztesfalvára kellene menekülniük. Megtudja, hogy Vicuska már a királyi udvarban szolgál és azért ilyenek a szülei, és fél, hogy így már nem lehet a felesége.

13. Az író elmeséli, hogy a menet, amit látott Gergely az a török táborba tartó tisztelgő látogatás volt, amikor is megdöbbenve látták ott Gábor pap holtestét.

14. Gergely kipiheni a fogság és a szökés izgalmait Ceceyéknél, majd elbúcsúzik tőlük azzal, hogy ő csak a török közeledésének hírét akarta hozni.

15. Ezután elmegy a Budai várhoz és összetalálkozik Martonfalvival, amíg arra vár, hogy idehívja Török Bálintot észreveszi Vicát. Pisszegve odahívja, aki nagyon örül neki és biztosítja róla, hogy Gergely lesz a férje. Megbeszélik, hogy még találkoznak.

16. T. Bálint megérkezik és elmeséli neki a sikertelen robbantást, amit ő is sajnál. A Királyné fogadja Ali agát, aki meghívja kisfiát a szultán táborába.

17. T. Bálint délután elmegy a palotába és közli, hogy nem bízik a szultánba, ezért nem marad tovább Budán és azt javasolja, ne vigyék hozzá a gyermeket.

18. Amíg ismét Török Bálintra vár Gergely megint összetalálkozik Vicával, zavarban vannak, s végül az első csókkal válnak el egymástól.

19. A nemesség úgy dönt, hogy nem lehet a szultán kérését megtagadni, így a királyné sírva kéri meg T. Bálintot, hogy kísérje el a fiát és megteszi.

20. A szultán örömmel fogadja a kis királyt. T. Bálint visszaküldi Gergelyt a királlyal együtt, amíg ők ottmaradnak vendégségben.

21. Gergely visszaindul a várba, az éjféli párbajra, de janicsárokkal van teli, egyikük nem akarja beengedni a házba, ezért leszúrja, majd Zoltayékkal együtt elmenekül.

22. A török csel sikerül és Buda török kézre kerül. Ali aga ultimátumot ad a királynénak, akiket Lippára költöztet. Török Bálint nem tér vissza a táborból.

23. A királyi udvar elindul Lippára, ezért Éva könnyes búcsút vesz Gergelytől. Utána Gergely kérdőre vonja Fürjest miért hagyta őt cserben.

24. Tíz nap múlva a szultán is útra kelt, és Török Bálintot rabláncon vitte magával.

 

4.Gergely és Vicuska:

1. Egymásra találás 2. Szerelmes csók 3. Könnyes búcsú

5. Cecey család viszonya Gergőhöz: fensőbbséges, mivel a lányuk már a királyi udvarban szolgál

 

6.Gergely új barátainak bemutatása:

Zoltay István: valós történelmi személy, királyi főhadnagy. Később ott van Eger ostrománál is, különös ismertetőjegye, hogy mindig káromkodva harcol.

Mekcsey Zoltán: főszereplő, valós történelmi személy, Gergely társa a konstantinápolyi kalandban. Dobó helyettese a vár védelmében

Fürjes Ádám: kitalált személy, aki hűtlenül cserbenhagyja Gergelyt, amikor rátámad egy török.

 

7. Bemutatás:

Fráter György (1482-1551): az erdélyi fejedelemség megszervezője, esztergomi érsek és bíboros volt, aki miután lemondatta a királyné fiát, János Zsigmondot a trónról – amit igazából ő vezetett – I. Ferdinánd király meggyilkoltatta.

Werbőczi István (1458-1541): jogtudós, királyi ítélőmester és személynök, majd Magyarország nádora. Később a szultán kinevezte a keresztények bírájává, majd a tiszteletére rendezett lakomán 83 éves korában megmérgezte.

Török Bálint(1502-1550): magyar főnemes, hadvezér, művészetet pártoló főúr, nándorfehérvári bán már 19 évesen. Kiváló hadvezér volt, ezért János király örökös grófsággal, hatalmas uradalommal ajándékozta meg, így ő lett a leggazdagabb földbirtokos. Mikor elkísérte a királyné kérésére a fiát a szultánhoz, aki utána valóban magával vitte 1540-ben és a Héttorony fogságába halt meg.

9. KÉRDÉSEK

1. Ki és milyen körülmények között mondta ezt: „Fiam, megmenthettétek volna Magyarországot!”

Török Bálint mondta Gergelynek, miután Budára ért, mert szerinte ”megmenthették volna Magyarországot”, ha sikerül a merénylet, megállíthatták volna végleg a török inváziót.

2. Hogy hívják a bikafejűt és miért keveredett szóváltásba vele Gergő?

Mert lenézően viselkedett Gergővel Mekcsey István, a bikafejű.

3. Mitől fél Török Bálint, mielőtt elindul a szultánhoz?

Nem bízik a szultánba, attól fél, hogy cselre készül.

4. Mi volt a törökök által „kifőzött” csel Buda elfoglalására?

A szultán tudta, hogy ha el akarja foglalni Magyarországot, legnagyobb ellensége Török Bálint lesz. Ezért csellel sátrába hívatta, és ott elfogatta. Közben Budára nézelődést színlelve beszivárogtak a törökök és elfoglalták Budát.

5. Mi lesz a királyné és Vica sorsa?

Ali aga ultimátumot ad a királynénak, akiket Lippára költöztet.

6. Mi történik Török Bálinttal?

Magával vitte Konstantinápolyba, bezáratta a Héttorony várába.

 

Folytatás III. rész 1-6 fejezet.

Ami a mi Egri csillagok olvasó naplónkból kimaradt, kérdések-válaszok.

Kérlek, mielőtt kérdezel, ezt nézd át! Mivel nem tudok mindenkinek (időben) válaszolni.

A tartalom folyamatosan bővül!

A Blog 5. születésnapja alkalmából elindítottam a Patreon (támogatói) oldalamat , ahol lehetőséged van támogatni a munkámat egy jelképes összeggel, amennyiben hasznosnak találod és lehetőséged van rá.

Köszönöm, hogy itt vagy! 🙂

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


“II. rész 12-24. fejezet” bejegyzéshez 55 hozzászólás

 1. Szia Diszmami!
  Kélek segíts, mert nem találom erre a választ sehol!
  Miért ejtik rabul Török Bálintot?

  Válasz
  • A szultán tudta, hogy ha el akarja foglalni Magyarországot, legnagyobb ellensége Török Bálint lesz. Ezért csellel sátrába hívatta, és ott elfogatta. Közben Budára nézelődést színlelve beszivárogtak a törökök és elfoglalták Budát.
   Üdv: Diszmami

   Válasz
 2. Kérem valaki tudna nekem segíteni?? A kérdésem az lenne hogy ki volt az a magyar foúr akit magaval vitt rabláncon szultán ősszel Törökország felé.?? Kérem szépen valaki segítsen hétfőre kellene

  Válasz
 3. szia segittenel neem is van egy iljen kéres hogy :A történelem ,a kaland ,a szerelem,vagy a hősiesség bemutatása a regény fő célja?Válaszod támaszd alá érvekkel. Nagyon jomlenne ha segitennel

  Válasz
  • Elsősorban történelmi regény, mivel valódi eseményt dolgozz fel. Másod sorban a hősiesség végig jelen van a történetben, ami az Egri vár védelménél lesz a legkiemelkedőbb. Természetesen Gergely és Éva szerelme szővi át a történetet, sok-sok kalanddal. Bővebben itt olvashatsz a történelmi regényről: https://erettsegi.com/tetelek/irodalom/gardonyi-geza-egri-csillagok/
   Elnézést, hogy csak most tudtam válaszolni, remélem még nem késő. 🙁 Üdv: Diszmami

   Válasz
 4. Szia!
  Nagyon megköszönném, ha tudnál segíteni. A kérdésem a következő lenne:
  A 2. rész végén található 24. fejezet jóval rövidebb, mint a többi, miért van jelentősége a két rövid mondatnak? Hogyan egészíthető ki ez a rész?
  Köszönöm, ha segítesz!

  Válasz
  • Ebben a két mondatban benne van Török Bálint életének hátralevő része, melyet előrevetít az író.
   A kiegészítés:
   „10 nap telt el egymás után. A 10-edik napon a szultán elindult. Vagyis ahogy régen furcsán: mondták, amikor a magyar nyelv csak olyan volt: „útra kelt”. Török Bálint magyar volt, csak a neve volt török. Neki a 2 lábára és a 2 kezére tettek a törökök 2 vastag vasláncot. Valódi vasból, amilyent a foglyoknak szoktak tenni akkor, amikor még nem volt demokrácia, hogy ők ne szökjenek meg (mert a lánc miatt ők nem tudtak szaladni és hadonászni). Nem Török Bálint volt rajta a rabláncon, hanem a rablánc volt Török Bálinton, csak régen fordítva mondták, amikor még a magyar nyelv nem volt rendesen kialakulva, mint máma.” – a Transindex.ro portálról
   Üdv: Diszmami

   Válasz
 5. Kedves Diszmami! Lenne három kérdésem megköszönném ha válaszolnál rá.

  -Miért hívatja magához a szultán a magyar főurakat, mi a célja ezzel?
  -Mi lesz Buda várával, mit gondol a szultánról Török Bálint,és ki ő?
  -Hová kell utaznia Izabella királynénak és miért, mire akarják rávenni Cecey Évát?

  Válasz
  • -Miért hívatja magához a szultán a magyar főurakat, mi a célja ezzel?
   Hogy addig elfoglalják a törökök Budát.
   -Mi lesz Buda várával, mit gondol a szultánról Török Bálint,és ki ő?
   Török kézre kerül. Hogy aljas cselre készül. Török Bálint hadvezér, megbízást nyert János Zsigmond nagykorúságáig az ország kormányzására.
   -Hová kell utaznia Izabella királynénak és miért, mire akarják rávenni Cecey Évát?
   Izabella királynőt a szultán Erdély kormányzóságával bízza meg, ezért oda utazik. A királynő Cecey Évát Fürjeshez akarja adni feleségül.
   Üdv:Diszmami

   Válasz
 6. Szia!
  Légyszíves tudnál nekem segíteni?
  Az lennne a kérédésem hogy 5 darab humoros és hősies jelenetet kell írni 5-8 mondatba (az is elég lenne hogyha leírnád melyik fejezetbe+részbe van).
  Válaszod előre is köszönöm!
  Tovább szép napot!

  Válasz
  • VICCES JELENETEK
   A mulatságosan félénk, de furfangos Sárközi például „Gyomorzsák”-nak nevezi Jumurdzsákot. Zoltay, amikor az ostromló törökre lesújt, „Jó éjszakát” mond neki. „A török, akinek ez szólt, bizonyosan elfelejtett neki visszaköszönni” — jegyzi meg az író.
   Vicces jelenet, amikor Mekcsey a szökés közben szólítja az istállóban a Debrecenben felfogadott szolgáját, Matyit, hogy vezesse elő a lovát. Matyi azonban olyan részeg, hogy hogy arra kérdésre, hogy hol van Mekcsey lova, csak annyit tud vászolni, a lovak, közt, mert lónak lovak közt a helye.
   Egerben, a hadnagyok kiképzik az önkénteseket, tehát azokat, akik nem képzett katonák, de jelentkeztek harcolni a várvédők soraiba a törökök ellen.
   Üdv: Diszmami
   Egy jó kiállású parasztembert arra oktat a parancsnok, hogyan szúrjon, vágjon, majd védje magát a támadás után.
   Az egyszerű gondolkodású, de „józan paraszti ésszel” megáldott ember azt válaszolja a hadnagynak, ha ő egyszer megüt, levág karddal valakit, attól már nem kell tartani, hogy még egyszer visszavág, mert biztosan megöli, és meghal.

   Válasz
  • „A toronyról leütötték a keresztet, s egy nagy, aranyozott réz félholdat vontak föl és tűztek a helyére.”
   Üdv: Diszmami

   Válasz
 7. Kedves Diszmami!
  Tudnál nekem segítséget nyújtani kérlek!?
  1.: Mikor és hol játszódnak a 2. rész eseményei?
  2.: Miben egyezik meg második találkozásukkor Vica és Gergely?
  3.: Miért ejtik rabul Török Bálintot?
  4.: Mit ígér a török Izabella királynénak?

  Válasz
  • Kérlek, mielőtt kérdezel, ezt nézd át! Mivel nem tudok mindenkinek időben válaszolni és csak azt a kérdést tedd fel, amit itt nem találsz.
   A tartalom folyamatosan bővül!
   Üdv: Diszmami

   Válasz
 8. Jó napot! Kicsit sok kérdésem lenne!
  1.Ki volt aki török ruhát öltött magára, hogy urát kiszabadítsa?
  2.A talizmángyűrűn öt volt belőle?
  3.Gergely segítője volt a lányrablásban?
  4.Gergely és társai ……….énekesnek öltöztek!
  Előre is köszönöm a választ!

  Válasz
  • A törökök csatakiáltásai hangzottak a falakon:

   –Allah akbar! La illa il Allah! Ja kerim! Ja rahim! Ja fettah!

   A magyarok is kiabálnak, buzdítják egymást:

   –Falra! Falra! Segítsetek! Jézus, segíts! Utánam fiúk! Ne hátrálj!”
   Szia: Diszmami

   Válasz
 9. Jó estét! Valaki tudna nekem segíteni hogy egy fogalmazást kellene írnom
  és az lenne a címe hogy „Álruhában”
  E/1 személyben kellene és múlt időben előre is köszönöm!

  Válasz
 10. Szia!
  A kerdesem az lenne, hogy amikor Gergely ujra torok fogoly, milyen rossz elojelrol szamol be a budai varga? Mire kovetkeztet ebbol? Melyik varban tortent hasonlo?
  Valaszodat elore is koszonom!

  Válasz
  • „Csak nem gondolja tán, hogy Buda török kézbe kerül?

   – Bizonyos.

   – Már hogy volna bizonyos?

   – A templomban minden éjjel miséznek a török lelkek, már több egy heténél.

   – Micsoda? Mit beszél?

   – Minden éjfélkor kigyullad a világosság a Boldogasszony templomában, aztán kihallatszik a sok ilallah, ahogy a törökök üvöltik-éneklik az istenüket.

   – Nem lehet ez, bátyám!

   – De isten-szentuccse igaz. Hát Nándorfejérvárott nem így volt? Ott is így hallatszott a török ének a templomból minden éjszaka, aztán egy hét múlva töröké lett a vár.”

   A BUDAI VÁR ELFOGLALÁSÁT JÓSOLJA MEG. NÁNDORFEJÉRVÁROTT TÖRTÉNT HASONLÓ.

   Válasz
 11. Szia,
  Az lenne a kerdesem, hogy Torok Balint hogyan keveredik a merenylet gyunujaba?
  Valaszodat elore is nagyon koszonom!

  Válasz
  • Török Bálint a regényben elismeri a szultánnak, hogy a merénylő Somogyi Gábor az ő udvari papja. Török Bálint elfogatásának pontos indokait nem tudjuk, csak következtethetünk arra, hogy a szultán benne látta a seregek vezetésére legrátermettebb magyar főurat, a török uralom leginkább cselekvőképes ellenfelét.

   Válasz
   • Kitalált szereplők:
    Jumurdzsák, Fügedy hadnagy Zoltay hadnagy, Fürjesi hadnagy, Hegedűs hadnagy az áruló, Varsányi Imre a kém, Sárközi a cigány, Gábor pap, Bálint pap, Hajván/Hasszán/ a nagydarab török, Matyi a kocsis, Cserhán, a vajda lánya, Miklós diák, Móré László a rabló, Tulipán Cecey törökszolgája, Szelim török kisfiú.

    Valós főszereplők:
    Bornemissza Gergely, Cecey Éva (valóban élt, de nem ő volt Gergely felesége), Enyingi Török Bálint, Dobó István, Mekcsey István.

    Válasz
 12. Szia,
  Az lenne a kerdesem, hogy Torok Balint hogyan keveredik a merenylet gyunujaba?
  Valaszodat elore is nagyon koszonom!

  Válasz
  • Török Bálint a regényben elismeri a szultánnak, hogy a merénylő Somogyi Gábor az ő udvari papja. Török Bálint elfogatásának pontos indokait nem tudjuk, csak következtethetünk arra, hogy a szultán benne látta a seregek vezetésére legrátermettebb magyar főurat, a török uralom leginkább cselekvőképes ellenfelét

   Válasz
 13. Szia!Lenne két kérdésem.
  1.Milyen eseményeknél van jelen Gergely Török Bálint apródjaként?
  2.Hogyan jut Gergely birtokába a holdas, csillagos török gyűrű és Eger várának rajza?

  Válasz
  • Szia !

   1. KÉRDÉSRE A VÁLASZ:
   A második részben, amelynek címe: Oda Buda van jelen Gergely Török Bálint apródjaként.

   A szultán elleni merényletkísérlet után, amikor Gábor pap súlyosan megsebesült, Gergely pedig szerencsésen kiszabadult a török fogságból, egyből Buda várába siet.

   Ott van Török Bálint is, aki Izabella királyné kisfiának, a kis királykának, János Zsigmondnak a gyámja.

   A szultánnal való találkozáskor Török Bálint vigyáz az özvegy királyné kérésére a csecsemő királyra.

   Ezután vacsorát ad a szultán a magyar urak tiszteletére, és ennek végeztével mindenkit elbocsát, csak Török Bálintot nem.

   Őt foglyul ejti és rabláncon Törökországba viszi, s a Héttoronyba záratja.

   A budai eseményeknél van jelen Gergely Bálint úr apródjaként, itt ismerkedik meg a későbbi egri védők közül néhánnyal, pl. Mekcsey Istvánnal is.

   2. KÉRDÉSRE A VÁLASZ:

   Amikor fogságba kerül, Dobó István Gábor papra bízza őt, hogy végezzen vele. De a pap megkegyelmez neki és életéért cserébe a talizmánját kéri.

   Gábor paptól a gyűrű Gergelyhez kerül, a szultán elleni merénylet előtt neki ajándékozza, egy búcsúlevél kíséretében.

   A vár alaprajzának története:

   Gergely és Gábor pap a szultán elleni merényletre készülnek.

   Amikor a robbanás következtében nem a szultán, hanem a janicsár aga veszti életét, nagy felfordulás támad.

   A törökök a helyszínen talált magyarokat elfogják.

   Gábor papa már haldoklik, Gergely is fogságba kerül.

   Itt kéri meg egy Hajván nevű, nagydarab török katona, hogy fejtse meg az általa talált „pergamenek” titkát.

   A pergamenek vékony papírlapok, amelyeken Gergely azonnal felismeri, hogy magyar végvárak térképei, a teknősbékára emlékeztető alaprajz pedig Eger várának térképe.

   Ezt elrejti kabátja zsebébe, a többit visszaadja Hajvánnak.

   Üdv: Diszmami

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

AZ UNIÓS TÖRVÉNYEK ÉRTELMÉBEN KÉREM, ENGEDÉLYEZZE A SÜTIK HASZNÁLATÁT VAGY, ZÁRJA BE AZ OLDALT. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás