IV. rész 7-17. fejezet

Egri csillagok

1. Új szereplők: Kis török gyermek, Bódogfalvi, Kocsis Gáspár fia, András deák, Baloghné,        Dzsekidzs, Vas Miklós, Varsányi Imre, Nagy Lukács, Balázs apród, Bolyki Tamás

2. Eseményvázlat:

7. A vár piacterén megkezdik az éjszakai portya zsákmányának árverezését, ahol egy lelakatolt ládában egy török kisgyereket találnak, akit a sütőasszonyok elrejtenek. Az éjszakai harc után Gergely lemegy fürdeni a folyóhoz, ahol összetalálkozik Kocsis Gáspár fiával, aki Margitot vette el feleségül, megörül nekik.

8. Gárdonyi leírja, ahogy a hatalmas török sereg lassan közeledik a várhoz, a tisztek pedig az egyik bástyáról figyelik.

9. A várba folyamatosan érkeznek magyarok, ki harcolni, ki menekül a török elöl. András deák a harangot hozza, Baloghné a fiát keresi, de kint reked Nagy Lukács seregével és 200 török üldözőbe is veszi, akik már körbefogták a várat.

10. A törökök rendezkednek a vár körül, de túl messze állítják fel az ágyúikat, ezért el sem érik a golyók a várat.

11. Másnap kétszer annyi ágyút hoznak, fele közelségben, most löveti szét Dobó őket. Éjjel Gergely kicsap a törökre és komoly zsákmányt szerez, majd másnap már földdel teli kasokkal védik ágyúikat és egész nap tüzelnek. Éjjel kőművesek javítják a falat.

12. A törökök elfoglalják Eger városát, de éjjel Gergely lecsap rájuk. Dzsekidzs kurd foglyot kivallatják a török seregről. Egy török nő jelenik meg, a kisfiú anyja és megengedik, hogy kiszóljon neki, hogy a harc végén a magyar rabbal kicserélhetik őt. Jumurdzsák bekiabál, hogy nála van a fia, de Gergely nem hiszi el. Varsányi, a kém bekéredzkedik a várba, közli, hogy másnap mindenfelől lőni fognak a törökök, ezért Dobó levelet küldet vele Szarvaskőre.

13. Reggel megdördül az összes török ágyú, Szelim a leesett golyókkal játszik ezért Gergely biztonságos helyre viszi. Éjszaka ismét javítják a lyukakat, közben meghozzák a király válaszát, aki sajnos nem fog segíteni.

14. A következő 10 napban a törökök folyamatosan lőnek, a végén már nem tudnak minden rést betömni. Újabb levél érkezik a töröktől, de tűzre dobják, de egy sort mégis meglát Gergely, amire Dobó válaszul egy fekete koporsót rakat ki a várfalra.

15. Már komolyan szétlőtték a várat, nagy szakadékok tátonganak a falakon. Dobó arra következtet, hogy másnap a törökök rárontanak a falakra. Éjszaka Nagy Lukács maradék embereivel beverekszi magát a várba, a sor végén Balázs apróddal.

16. Dobó éjjel akit csak tud aludni küld, csak a kőművesek dolgoznak Bolyki hadnagy vezetésével, akit az éjjel lelőnek. Dobó szomorúan értesül róla, aggódik a másnap miatt, majd egy ágyú mellett elalszik.

17. Másnap megkezdődik az ostrom, törökök özönlenek a falakra, s a védők elkeseredetten harcolnak. Egy török majdnem kitűzi a zászlót, de a kezével együtt levágja Komlósi Antal. Majd a magyar zászlót egy golyó üti le a helyéről, de Török László elkapja. Aztán a Templombástyát elfoglalják, de Dobó ágyúval derékba löveti, ami maga alá temeti a janicsárokat. Sok a sérült, köztük András deák, egri bíró is.

 

3. Dobó István a várkapitány: egy szőke dalia, akinek rendíthetetlen a hite, miszerint meg tudják védeni a várat. Jó döntést hozott, amikor megvárta, hogy közelebb hozzák a törökök az ágyúikat, s amikor a templombástyát derékba lövette.

4. „Többet ésszel, mint erővel” Pl. a 4. pontban leírt jó döntései Dobónak, illetve a kém, akitől információt szereznek.

5. Ellenük – Mellettük:

Tízszeres túlerő – Cseles észjárásúak

Kevés fegyver – Hitük a győzelemben

Kevés ember – Elszántságuk

Király nem segít – Ügyes harcosok

 

6. Jelképek a műben:

Kard: jelképezi, hogy készek a harcra

Zászló: jelképezi, hogy kié a vár

Koporsó: jelképezi, hogy az illető meg fog halni

 

7. KÉRDÉSEK

1. Mi történt Nagy Lukáccsal?

Visszajött Eger várába a seregébe, ahol törököknek álcázva sikerült bejutniuk.

2. Miről faggatta Dobó az elfogott törököt? Mi a török csapat gyenge pontja?

Temesvár ostromáról faggatta.

„- Hát – mondotta a kurd – én nem felelhetek mást, ha a lelkemet nyitott írásként terítem is a lábad elé, nagyságos uram, csak azt mondhatom, hogy addig is erős volt ez a had, míg kettéoszoltan járt. Hiszen valami harminc erősséget rombolt el ez a had, nagyságos uram, és sehol nem győzték meg, hát mit mondjak gyöngének?

3. Mi volt a válasz a második levélre?

„Negyedóra múlva fekete koporsó jelent meg a várfalon. A két sarkánál, két vasláncon, két kopja tartotta. A vitézek letűzték a két kopja nyelét a kőrésekbe.”

4. Idézd Dobó imáját! Hogyan imádkozott, amikor Bolyky hadnagy meghalt?

„- Isten veled, Bolyky Tamás. Állj meg az Isten előtt: mutass rá vérző sebedre, és mutass le erre a várra is.

– Istenem! – mormolta, a kezét imádkozásra illesztve. – Te látod a mi kis romladozó várunkat s benne ezt a maroknyi, elszánt népet… A te nagy mindenségedben kicsi semmiség ez a földi világ. Ó, de minekünk ez a mindenségünk! Ha kell a mi életünk, vedd el uram, tőlünk! Hulljunk el, mint a fűszál a kaszás vágása alatt! Csak ez az ország maradjon meg… ez a kis Magyarország…

Az arca halvány volt. Szeméből kicsordult a könny. És könnyes arccal folytatta:

Mária, Jézus anyja. Magyarország védő asszonya! A te képedet hordozzuk a zászlóinkon! A te nevedet milliók ajka énekli magyarul! Könyörögj érettünk!

És ismét folytatta:

Szent István király! Nézz alá az égből! Nézd pusztuló országodat, veszendő nemzetedet! Nézd Egert, ahol még állnak a te templomod falai, és ahol még a te nyelveden, a te vallásodon dicséri a nép a Mindenhatót. Mozdulj meg mennyei sátorodban, Szent István király; ó, borulj az Isten lába elé! Isten, Isten! Legyen a szíved a miénk!”

4. Milyen volt a tüzes lapta? Mutasd be!

„A lapták nagy gúlákban álltak a romlások közelében. Hetekig készültek azok. Bornemissza Gergely egy belső töltést is rakatott beléjük. A lapták azzal kétszeres erejűvé váltak. Először akkor sültek el, mikor levetették őket; másodszor mikor kiesett a magvuk. Azután percekig égő, nagy fehér szikrák szökelltek belőle széjjel, s akinek a ruhájára, arcára pattantak, bezzeg ugrott tőle.”

6. Mi történt a kék-vörös zászlóval?

Dobó ráterítteti Balázs apróddal az egri bíróra – szemfedőnek.

 

Folytatás V. rész 1-7 fejezet

Ami a mi Egri csillagok olvasó naplónkból kimaradt, kérdések-válaszok. Kérlek, mielőtt kérdezel, ezt nézd át! Mivel nem tudok mindenkinek (időben) válaszolni. A tartalom folyamatosan bővül!

 

A Blog 5. születésnapja alkalmából elindítottam a Patreon (támogatói) oldalamat , ahol lehetőséged van támogatni a munkámat egy jelképes összeggel, amennyiben hasznosnak találod és lehetőséged van rá.

Köszönöm, hogy itt vagy! 🙂

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


“IV. rész 7-17. fejezet” bejegyzéshez 49 hozzászólás

 1. 1. Hát csak az, hogy bolond kecske az aki neki ugrik a késnek!
  Mit jelent?
  Mit mondott erre Gergő?
  2. Béka a neve. Mikor ez kuruttyol, a török megérzi az esőt!
  ki/mi ez a béka? Mit jelent?

  előre köszönöm a választ!

  Válasz
  • 1.Hát csak az, hogy bolond kecske az, aki neki ugrik a késnek!
   Mit jelent?
   Hogy nincs értelme olyan várat védeni, amit a török úgyis elfoglal a kassai ember szerint.

   Mit mondott erre Gergő?
   „- Hát azt tetszik-e tudni, hogy Szolnok tegnapelőtt óta a töröké?
   Gergely elsápadt.
   – Most már azt is tudom. És azt is tudom, hogy ha ti voltatok volna ottan, akkor még hamarabb elveszett volna. Hát csak eredjetek haza. S hogy ne menjetek üresen, hát nesztek, ez mindnyájatoknak szól, patkányok!”

   S úgy vágta pofon a nagy állú embert, hogy az nekiesett a másiknak.

   2. Béka a neve. Mikor ez kuruttyol, a török megérzi az esőt!
   ki/mi ez a béka? Mit jelent?
   Egy ülő béka alakú bronz ágyú, mely úgy záporozza a golyót, mintha esne.

   Üdv: Diszmami

   Válasz
 2. Szia lehetne pár kérdésem?
  Egy török anya kisfiáért könyörög. Mire kap ígéretet?
  Ki az a hadnagy, aki meghal? Mi őrzi az emlékét?
  Bornemissza találmányai:

  Válasz
  • Egy török anya kisfiáért könyörög. Mire kap ígéretet?
   Jancsikáért cserébe, megkapja a fiát.

   Ki az a hadnagy, aki meghal? Mi őrzi az emlékét?
   Bolyky Tamás hadnagy. Az általa védett bástyát róla nevezik el.

   Bornemissza találmányai:
   Tüzes szerszámok: a tüzes nyíl, a tüzes kerék, tüzes kalács, tüzes labda, a robbanószerek, cserepek, mártott búzakéve stb.

   Üdv: Diszmami

   Válasz
 3. Nagyon jó!👍😷😇💕 de vigyázzunk egymásra hordj te maszkot.😷💪#maszkviselesfontos

  Válasz
 4. Szia! Az lenne a kérdésem hogy „Az ágyúk között volt egy nagy testes  bronzágyú. Öblös torkába emberfej nagyságú golyó fért. A betűk és cifrázatok aranyként ragyogtak rajta.”
  – Miről szól az idézet?
  – Mi volt  a felirat?
  – Hogy hívták a másik nagy ágyút?
  Előre is köszönöm!

  Válasz
  • 1. Béka nevű nagy bombaágyúról
   2. „Erős várunk nékünk az Isten.”
   3. Baba nevű
   Szívesen 🙂 Üdv: Diszmami

   Válasz
 5. Nagyon tetszik ez az oldal. Köszönjük sokat segít. Lenne pár kérdésem
  még.
  1. Mik az ostrom legfontosabb eseményei?
  2. Hogyan alakult a nők élete a várban?
  3. Gyerekek is belekeverednek az eseményekbe. Ki kell gyűjtenem a hasonlságokat és az eltéréseket.
  4. Művészi leírsok a regényben?
  5. Bölcs közmondsok a regényben?

  köszönöm a válaszokat.

  Ritus

  Válasz
 6. Nekem az lene a kérdésem hogy mit kiabálnak be éjszaka a török téborból Bornemissza Gergőnek?
  Előre is köszönöm!

  Válasz
  • “Énnálam van egy magyar gyermek. Nálad van egy török gyűrű. Az a gyűrű az enyém. Ez a gyermek a tiéd.”
   Szívesen 🙂 Üdv:Diszmami

   Válasz
  • Baba, Béka a nagy ágyúkat hívják így a várban

   Sándor, Föld, Tömlöc, Bolyky a bástyák nevei az egri várban, még Templom bástya is volt

   Temesvár, Szolnok, Drégely végvárak nevei, amelyek Eger ostroma előtt már elestek, török kézre kerültek

   Üdv: Diszmami

   Válasz
 7. Szia! Latom nagyon sok mindenkinek segitesz ezert szeretnek en is segitseget kerni! A 4. Fejezetben Dobó mit ker az Istentol?

  Válasz
  • A IV. rész 4. fejezetében nem találtam ilyet, csak a 17. fejezetben:

   ” Istenem! – mormolta, a kezét imádkozásra illesztve. – Te látod a mi kis romladozó várunkat s benne ezt a maroknyi, elszánt népet… A te nagy mindenségedben kicsi semmiség ez a földi világ. Ó, de minekünk ez a mindenségünk! Ha kell a mi életünk, vedd el uram, tőlünk! Hulljunk el, mint a fűszál a kaszás vágása alatt! Csak ez az ország maradjon meg… ez a kis Magyarország…”

   Válasz
 8. Jó lett , bár lehetett volna egy kicsit rövidebben megfogalmazni, a flösleges részeket kiszedni.. De gratutálok jó lett!!

  Válasz
  • Ezt az olvasónaplót Kislányom írta az „olvasónapló egyszerűen” c. bejegyzés nyomán – némi szülői segítséggel. Terjedelme pontosan annyi, amennyit a Tanárnő kért tőle, illetve a kérdésekre a válaszok is. Köszönjük a gratulációt!

   Válasz
 9. Ez úgy volt hogy ezelőtt volt az IV.rész 1-6 az eddig hat és itt van tizenegy fejezet.Tehát megvan összesen a 17,nem?

  Válasz
  • Köszönöm kérdésed. A 4. rész 7-től 17-ig tartó fejezetek története összesen 11 vázlatpont.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

AZ UNIÓS TÖRVÉNYEK ÉRTELMÉBEN KÉREM, ENGEDÉLYEZZE A SÜTIK HASZNÁLATÁT VAGY, ZÁRJA BE AZ OLDALT. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás