IV. rész 1-6. fejezet

Egri Csillagok

1. Új cím adása: Soprontól Egerig

2. Időpont: Az előző rész óta 9 év telt el.

    Főbb szereplők: Éva, Gergely, fiúk Jancsi, Balogh Tamás, Miklós diák, Dobó, Mekcsey,        Bálint pap, Sárközi, Jumurdzsák

3. Eseményvázlat:

 1. Éva soproni házukban vendégüknek Miklós diáknak válogat Gergely ruhái közül, amikor Hajván egyik papírját megtalálja és rájönnek, hogy Eger vár tervrajza van rajta. Balogh Tamás Gergelyt keresi egy köves gyűrű megvételével, amiről megtudja, hogy Gergely magával vitt. Éváék fia Jancsi elmegy a diákkal a vásárba, de Balogh Tamás, aki maga Jumurdzsák elrabolja.
 2. Gergely 250 emberével Egerbe tart, amikor találkozik Sárközivel, a cigánnyal, aki velük tart. Dobó alig ismeri meg, de örül neki, majd találkoznak Mekcseyvel és Bálint pappal. Megismerkednek Sukán bácsival, Pető Gáspárral, Fügedy Jánossal és Hegedűs Istvánnal.
 3. Bakocsay egy török fejével a kezében hírül hozza a törökök jövetelét, majd egy paraszt levelet is hoz tőlük, melyben Ahmed pasa felszólítja, az egrieket adják át a várat, cserébe nem bántja őket. Dobó összegyűri a levelet, a parasztot tömlöcbe záratja érte.
 4. Dobó összehívatja a tiszteket a palotába, majd összesítik mennyi embert küldtek a városok (1900-at), s hogy milyen és mennyi fegyverük van. Ezután megesketi embereit, hogy soha nem adják meg magukat. Balogh Balázs apródját hazaküldi, mivel túl fiatal.
 5. 1552. szeptember 9-én Dobó vacsorát ad főbb embereinek. Köszöntők hangzanak el és megtudhatjuk, hogy Török Bálint meghalt a börtönbe, s nem sokkal elötte felesége is. Gergely pár társával arra kéri Dobót had lepjék meg a török előőrsöt éjszaka, amibe beleegyezik és ad 100 embert.
 6. Gergelyék megközelítik a török tábort, egy közkatona leszúrja az őrt, majd rátámadnak a törökökre, akik menekülnek, teljes a káosz. Végül hatalmas zsákmánnyal és egy fogollyal térnek vissza, aki nem más mint a kémük. Varsányi Imre alaposan beszámol a török seregről.

 

4. Jumurdzsák feltűnése foglalja keretbe a kijelölt részt, aki mindenáron vissza akarja szerezni amulettjét, a pecsétes gyűrűt, hogy visszaadja a szerencséjét.

5. Korábbi szereplők, akikkel már találkoztam korábban:

Cecey Éva, Bornemissza Gergely, Dobó István, Mekcsey István, Sárközi, Hajván, Jumurdzsák, Bálint pap

6. Eger védői esküt tesznek, hogy: soha nem adják meg magukat a töröknek, mely azért fontos, hogy mindenki tudja a végsőkig kell harcolnia.

7. A várvédők abban bíznak, hogy: a király küld segítséget, és leleményességükben, amivel kicselezhetik a törököket.

 

8. KÉRDÉSEK

1. Milyen fontos tárgyakat talál Éva a ruhák között és mi ezeknek a jelentősége?

Eger vár tervrajzát találja meg, ami ha a törökök kezére jut, akkor simán elfoglalják a várat.

2. Sorold fel Dobó négy hadnagyát!

Bornemissza Gergely, Pető Gáspár, Fügedy János, Zoltay István

3. Ismertesd Gergely „bombagyártási technológiáját”!

Magos bomba: a hagyományos bombába tett mag: kis bomba, rézporba kevert olajos csepű, vaspor és kén.

Tüzes kerék: egy malomkerék két oldalát deszkával befedték, a belsejét megtöltötték gyúlékony anyaggal, kívül szurokfáklyákat, töltött puskákat szereltek rá, s meggyújtva legörgették az ellenségre.

Tüzes hordók: ebbe puskaport raktak, a végére puskacsöveket helyeztek, ezeket golyókkal és kénnel töltötték meg. A kén fojtó bűzt árasztott, sercegve pattant ki, és akinek a bőrére került, az üvöltve szaladt el.

4. Mekkora az egri vár ereje 1552. szeptember 9-én?

„Az egri vár ereje 1552. szeptember 9-én..

 • A várnak van ma belső lovasa kétszáz, belső gyalogosa ugyanannyi, behívott egri és környékbeli puskás 875. Nagyságos Perényi Ferenc úr küldött 25 embert, Serédy György úr küldött vagy kétszázat.
 • Megint Kassáról jött kétszáztíz fölkelő
 • A néma barátok négy drabantot küldtek. Az egri káptalan kilencet.
 • Sáros, Gömör, Szepes, Ung, a szabad városok mind küldtek egy-egy kis csapat drabantot. A jászai prépost negyven embert küldött egymaga.”
 • „Vagyunk tehát összesen száz ember híján kétezren. „ (azaz 1900-an)

5. Fejtsd ki részletesen, miért olyan fontos megvédeni Egert!

A király igen tudja, hogy ha Eger elesik, hát beteheti a Szent Koronát a kamarájába. És akkor nincs többé Magyarország.”

6. Miben állapodtak meg a vezérkari megbeszélésen? 5 pontot ismertess!

 1. Először: akármiféle levél jön ezentúl a töröktől, el nem fogadjuk, hanem a község előtt olvasatlanul megégetjük.
 2. Másodszor: mihelyt a török megszállja a várat, senki neki ki ne üvöltsön; bármit kiáltoznának is be, arra semminemű felelet ne hangozzék: se jó, se rossz.
 3. Harmadszor: a várban a megszállás után semmiféle beszélgető csoportosulás se kint, se bent ne legyen. Se ketten, se hárman ne suttogjanak.
 4. Negyedszer: az altisztek a hadnagyok tudta nélkül, a hadnagyok a két kapitány intézkedése nélkül a csapatokon nem rendelkeznek.
 5. Utolsó pont: aki a vár megadásáról beszél, kérdez, felel, vagy bármiképp is a vár megadását akarja, halál fia legyen!

7. Ki volt a vár legjobb népszónoka? Bizonyítsd egy hosszabb idézettel!

Pető Gáspár. „Hát most megmondom, miben bízom. Abban, hogy Egert nem védi se spanyol, se német, se cseh. Itt az öt pattantyúst nem számítva mindenki magyar, s főképpen egri. Saját fészküket védő oroszlánok! Én a magyar vérben bízom! A magyar pedig olyan, mint a kova. Mentül jobban ütik, antul jobban szikrázik. Hát azt a kontyos irgalmát annak a Mohamed putrijaiban szedett, fügefáról szakadt, ringyes-rongyos vízivójának, nem bírna-e velük ez a kétezer, magyar anyától vitéznek született, lóháton nevelkedett, magyar búzán erősödött, egri bikavért ivó katona?

8. Ismertesd Gergő első „köszönését” a töröknek!

Még az ostrom előtt kiment 100 emberrel és rajtaütéssel kirabolta a törököket.

9. Mi a kótyavetye és mikor tartottak ilyet?

A kótyavetye kiárusítást jelent, a regényben a rajtaütés során a töröktől zsákmányolt holmikat adták el így a várban.

 

Folytatás IV. rész 7-17. fejezet

Ami a mi Egri csillagok olvasó naplónkból kimaradt, kérdések-válaszok. Kérlek, mielőtt kérdezel, ezt nézd át! Mivel nem tudok mindenkinek (időben) válaszolni. A tartalom folyamatosan bővül!

 

A Blog 5. születésnapja alkalmából elindítottam a Patreon (támogatói) oldalamat , ahol lehetőséged van támogatni a munkámat egy jelképes összeggel, amennyiben hasznosnak találod és lehetőséged van rá.

Köszönöm, hogy itt vagy! 🙂

Nézz be máskor is, legyen szép napod!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Figyelmedbe ajánlom még a történetünkről, fejlesztésekről, tanulásról, fontos információkról és az elengedhetetlen motivációról szóló cikkgyűjteményeket is.


“IV. rész 1-6. fejezet” bejegyzéshez 78 hozzászólás

 1. Kedves Diszmami!
  Hogyan kerül be a török kisfiú a várba?
  Mit kiabálnak be a török táborból éjszaka Gergelynek?
  Álöltözet már többször is előfordult a műben.

  – Ki jelenik meg ebben a részben önmagát másnak mutatva?

  – Miről ismeri fel Éva?

  – Milyen álöltözetekkel találkoztál már korábban a regényben?
  A 4. rész a magyarok seregszemléjét is tartalmazza.

  Milyen összetételű, létszámú a magyar sereg?

  Miért tudnak a törökök fölé kerekedni?
  Előre is köszönöm a választ!

  Válasz
  • HOGYAN KERÜL BE A TÖRÖK KISFIÚ A VÁRBA?
   Mikor Gergelyék kimennek Maklárra ráijeszteni a törökökre, majd kincsekkel térnek vissza, az egyik ládában találják Szelimet.
   MIT KIABÁLNAK BE A TÖRÖK TÁBORBÓL ÉJSZAKA GERGELYNEK?
   Hallod-e, Bornemissza! Itt van a fiad velem. Jer a kapuhoz egy óra múlva, megláthatod.

   Álöltözet már többször is előfordult a műben.
   – KI JELENIK MEG EBBEN A RÉSZBEN ÖNMAGÁT MÁSNAK MUTATVA?
   Jumurdzsák, Balogh Tamásnak, révfalusi nemesnek öltözik
   – MIRŐL ISMERI FEL ÉVA?
   Félszemű volt, Hajvánt emlegetett, a gyűrűről érdeklődött és háttal ment ki, ez törökös volt.
   – MILYEN ÁLÖLTÖZETEKKEL TALÁLKOZTÁL MÁR KORÁBBAN A REGÉNYBEN?
   Vicuska az esküvője napján énekesnek öltözött, ahogy Török Bálint kiszabadításánál pedig olasz énekesnek Gergelyékkel együtt, majd török ruhát öltött, hogy bejusson Eger várába.

   A 4. rész a magyarok seregszemléjét is tartalmazza.
   MILYEN ÖSSZETÉTELŰ, LÉTSZÁMÚ A MAGYAR SEREG?
   A magyar sereg kb 3000 fő lehetett. Zsoldosokból, katonákból és egri lakosokból állt a sereg. A hétköznapi várvédőkről pedig szinte csak azt tudjuk, hogy nemesek vagy egri mezővárosi polgárok.
   MIÉRT TUDNAK A TÖRÖKÖK FÖLÉ KEREKEDNI?
   Csellel, különböző praktikákkal, mint a forró szurok, illetve az idő haladtával, a betegségekkel közeledő hideg időjárás a török ostromlókat visszavonulásra kényszerítette.

   Üdv: Diszmami

   Válasz
 2. Kedves Diszmami!
  Ezt a feladatot kaptam az irodalom tanáromtól:
  Írj leírást az egri várról!
  Tudnál nekem segíteni?

  Válasz
  • A vár nagy alapterületű, szabálytalan alaprajzú épület, amely két részből állt, a külső és a belső várból. Gárdonyi leírása szerint a vár alaprajza teknősbéka alakú. A vár részei a Varkoch-bástya, a Gergely-bástya (ezt Bornemissza Gergely építtette az ostrom után), a Hyppolit-kapu (ma ez a vár bejárata), a Setét-kapu, a Dobó-bástya, a Bebek-bástya, a Föld-bástya és a Szép-bástya, valamint két török kori ágyúdomb.
   Üdv: Diszmami

   Válasz
 3. Azt a kérdést szeretném feltenni,hogy hal hősi halált Bolyki Tamás? Mik az utolsó szavai?
  Miért könyörög Dobó az imájában?

  Előre is köszi a választ!:)

  Válasz
  • HOGY HAL HŐSI HALÁLT BOLYKI TAMÁS? MIK AZ UTOLSÓ SZAVAI?
   „Egy golyó elcsattan a hadnagy sisakján, s leüti róla a forgót tartó ezüst díszt.
   Bolyky Tamásnak viaszszin-fehér az arca. Szürke szakálán vér csordul végig, s csöpög a földön fehérlő mészporba.”
   „- Küzdjetek… a hazáért…”

   MIÉRT KÖNYÖRÖG DOBÓ AZ IMÁJÁBAN? (MAGYARORSZÁGÉRT)
   „- Istenem! – mormolta, a kezét imádkozásra illesztve, – látod ezt a rengeteg rabló, gyilkos hadat. Látod a mi kis romladozó várunkat, s benne ezt a maroknyi elszánt népet… A te nagy mindenségedben kicsi semmiség ez a földi világ. Óh, de minekünk ez a mindenségünk! Ha kell a mi életünk, vedd el uram tőlünk! Hulljunk el, mint a fűszál a kaszás vágása alatt! Csak ez az ország maradjon meg… ez a kis Magyarország…
   Az arca halvány volt. Szeméből kicsordult a könny. És könnyes arccal folytatta:

   Üdv: Diszmami

   Válasz
 4. Szia Diszmami! lenne rengeteg kérdésem nem bánod?- Kik gyülekeznek a várban, a már megismert szereplők közül? Sorold fel!
  – Dobó két apródjáról mit tudtál meg? Balázs hogy tér vissza a várba?
  -Ki Dobó kémje?

  2. A török levél. Kitől érkezik levél? Mi tartalmaz?
  3. Kitől kér Dobó segítséget? Kap-e?
  4.Szabályok. Szedd pontokba a várvédők szabályait!
  5. Eskü. -Másold le a tisztek esküjének szövegét! (Ötösért megtanulhatod!)
  -Foglald össze Dobó esküjének lényegét!

  6. A kém jelentése:
  a)A török táborról: Ki Manda bég?
  -Ki Veli bég? Miért mondja a következőket róla Mekcsey: „azt megdanoltatom” ?
  -Ki Dervis bég?

  b) Erősségek, gyengeségek.
  -Az elfogott kurd szerint mi a török sereg erőssége?
  -Dobó szerint mi a török sereg gyenge pontja?
  -Miben bízik Dobó? Mi Eger erőssége?

  7. Gergőék kicsapnak a várból.
  – Miket zsákmányoltak?
  -Melyik váltja ki a legnagyobb érdeklődést?
  -Miért okoz aztán csalódást?
  -Mit akarnak tenni vele a férfiak? Mi lesz vele végül?

  8. Újra Jumurdzsák.
  Milyen cserét ajánl Jumurdzsák Gergőnek?

  9. Az első támadás:
  -Mikor indul az ostrom?
  -Mivel harcolnak?
  -Mit talál ki Gergely a létrákkal kapcsolatban?
  -Miket kiabál Zoltay a töröknek?
  -Mi Komlós Antal és mi Török László hőstette?
  – Miért löveti szét Dobó az egyik tornyot?
  -Ki hal meg a magyarok közül?
  Nem kell mindre válaszolni csak egy kevésre megtudnád tenni kérlek köszönöm a kommented :D.

  Válasz
  • – Kik gyülekeznek a várban, a már megismert szereplők közül? Sorold fel!
   GERGELY, DOBÓ, MEKCSEY, BÁLINT PAP, SÁRKÖZI, FÜGEDY, PETŐ, HEGEDŰS, ZOLTAY, CECEY,
   – Dobó két apródjáról mit tudtál meg? Balázs hogy tér vissza a várba?
   TARJÁN KRISTÓF DIÁK DOBÓ ISTVÁN HŰSÉGES APRÓDJA VOLT, AKI A VÉGSŐKIG TELJESÍTETTE MINDEN KÍVÁNSÁGÁT. (AMÍG EGY ÁGYÚGOLYÓ EL NEM TALÁLTA.)
   BALÁZS APRÓD NAGY LUKÁCS SEREGÉVEL JUT VISSZA A VÁRBA, AZ OSTROM VÉGÉN ELTALÁLJA EGY GOLYÓ.

   -Ki Dobó kémje?
   VARSÁNYI IMRE
   2. A török levél. Kitől érkezik levél? Mi tartalmaz?
   AHMED PASA FELSZÓLÍTJA, AZ EGRIEKET ADJÁK ÁT A VÁRAT, CSERÉBE NEM BÁNTJA ŐKET.
   3. Kitől kér Dobó segítséget? Kap-e?
   FERDINÁND KIRÁLYTÓL. NEM.
   4.Szabályok. Szedd pontokba a várvédők szabályait!
   5. Eskü. -Másold le a tisztek esküjének szövegét! (Ötösért megtanulhatod!)

   -Foglald össze Dobó esküjének lényegét!
   6. A kém jelentése:
   a)A török táborról: Ki Manda bég? HAJVÁN
   -Ki Veli bég? A HÉTTORONY EGYIK PARANCSNOKA
   Miért mondja a következőket róla Mekcsey: „azt megdanoltatom” ?
   -Ki Dervis bég? RENDES BÉG, MINT A TÖBBI, HANEM MIKOR CSATÁZIK, LEVETI A BÉGRUHÁT, ÉS SZŐRCSUHÁT ÖLT. AZÉRT HÍVJÁK DERVIS BÉGNEK.
   b) Erősségek, gyengeségek.
   -Az elfogott kurd szerint mi a török sereg erőssége?
   -Dobó szerint mi a török sereg gyenge pontja?
   -Miben bízik Dobó? Mi Eger erőssége?
   7. Gergőék kicsapnak a várból.
   – Miket zsákmányoltak? VÉGÜL HATALMAS ZSÁKMÁNNYAL ÉS EGY FOGOLLYAL TÉRNEK VISSZA, AKI NEM MÁS MINT A KÉMÜK. EGY LELAKATOLT LÁDÁBAN EGY TÖRÖK KISGYEREKET TALÁLNAK AKIT A SÜTŐASSZONYOK ELREJTENEK.
   -Melyik váltja ki a legnagyobb érdeklődést? A LÁDA.
   -Miért okoz aztán csalódást? MERT EGY TÖRÖK GYEREK VAN BENNE.
   -Mit akarnak tenni vele a férfiak? MEGÖLNI. Mi lesz vele végül? SÜTŐASSZONYOK ELREJTENEK.
   8. Újra Jumurdzsák.
   Milyen cserét ajánl Jumurdzsák Gergőnek? VAN A VÁRBAN EGY KIS TÖRÖK GYEREK, ŐT IS KISZOLGÁLTATJÁK JUMURDZSÁKNAK A GYŰRŰJÉVEL EGYÜTT, HA VISSZAHOZZA JANCSIKÁT.

   9. Az első támadás:
   -Mikor indul az ostrom? 1552. SZEPTEMBER 16.
   -Mivel harcolnak? ÁGYÚVAL
   -Mit talál ki Gergely a létrákkal kapcsolatban? HOGY AMIKOR FELFELÉ ADOGATJÁK A LÉTRÁT KIKAPJÁK A TÖRÖKÖK KEZÉBŐL.
   -Miket kiabál Zoltay a töröknek? NESZE. TISZTELEM A PRÓFÉTÁDAT. MONDD MEG A PRÓFÉTÁDNAK, HOGY EZT ZOLTAY VÁGTA!
   -Mi Komlós Antal és mi Török László hőstette?
   KOMLÓS ANTAL: LEVÁGJA A ZÁSZLÓS TÖRÖK KARJÁT ÚGY, HOGY A KAR A ZÁSZLÓVAL EGYÜTT HULL LE A MAGASBÓL.
   TÖRÖK LÁSZLÓ: A MAGYAR ZÁSZLÓT LEÜTI EGY GOLYÓ A FALRÓL. KIHULL A TÖRÖKÖK KÖZÉ. ÍME, MIRE JÓ A NAGY FALSZAKADÉK: EGY MAGYAR KATONA KIUGRIK RAJTA, SZEMBECSAP EGY TÖRÖKÖT, S BERAGADJA A ZÁSZLÓT, MIELŐTT HOZZÁVÁGHATNÁNAK.
   – Miért löveti szét Dobó az egyik tornyot? Mert törökök másznak fel rá és ki akarják tűzni a zászlójukat.
   -Ki hal meg a magyarok közül? AZ EGRI BÍRÓ

   Üdv: Diszmami

   Válasz
  • Jancsika Gergely és Éva fia, Szelim török kisfiú.
   Balogh Tamásnak öltözött Jumurdzsák elviszi a vásárra Jancsikát és elrabolja. Gergelyék kimennek Maklárra ráijeszteni a törökökre, majd kincsekkel térnek vissza, az egyik ládában találják Szelimet. Majd Jumurdzsák halála után Szelim édesanyja visszacseréli Jancsikát a fiáért cserébe.

   Üdv: Diszmami

   Válasz
 5. Drága Diszmami!

  Szeretném megköszönni ezeket az oldalakat, mert eszméletlen sokat segített nekünk!
  Hálas vagyok, nagyon köszönöm!!!!

  Válasz
 6. Hello, Diszmami!
  Lenne 2 kérdésem lenne.:
  1.Álöltözet már többször is előfordult a műben. Ki jelenik meg ebben a részben önmagát
  másnak mutatva? 2.Miről ismeri fel Éva?
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Vass Lénárd

  Válasz
  • Jumurdzsák Balogh Tamás révfalusi nemesnek öltözik be.
   A gyűrűről sokat tudott, az arcképnézés, Hajván emlegetése, a törökösen való (háttal) távozás és a félszem takarása miatt.
   Szívesen 😉 Üdv: Diszmami

   Válasz
 7. Kedves Diszmami! Volna hozzád 1 kérdésem.
  1 Ki és mi is ez a béka? Értelmezd a várkapitány szavait!

  Válasz
 8. Kedves Diszmami! Azt szeretném kérdezni, hogy a 4. részben mi a válasz a Béka neve, mikor kuruttyol, a török megérzi az esőt?

  Válasz
  • Nézd ezt a gyönyörű ágyút – mondotta Dobó az ágyút megsimítva. – Béka a neve. Mikor ez kuruttyol, a török megérzi az esőt!

   Az ágyú bronzból volt. Ki volt fényesítve ragyogóra. S vasazott, erős tölgyfa ágyával együtt valóban olyan volt, mint egy ülő béka.

   Továbbsétáltak kelet felé, ahol a sarkon megint egy kiszögellő erős bástya magaslott. Az volt a teknősbékának a hátulsó bal lába.

   – Ez a Sándor-bástya – mondotta Dobó.
   Üdv: Diszmami

   Válasz
 9. Kedves Diszmami szerintem az oldal nagyon jó és sok embernek segít ,és a véleményem mellett lenne pár kérdésem is:Miért esett el Szolnok vára Dobó szerint?
  Milyen érveket említ Dobó a vár védelmének fontossága mellett? Megszegi-e valaki az esküt? Miért? Mi lesz a sorsa? Mi a különbség eskü és esküdözés között?

  Válasz
  • Miért esett el Szolnok vára Dobó szerint?
   „Ha Eger elesik, utána nem állhat meg se Miskolc, se Kassa. Az apró várakat lerázza a török, mint a diót. Nincs többé ellenállás. És akkor Magyarországot beírhatja a történelem a halottak könyvébe.”

   Milyen érveket említ Dobó a vár védelmének fontossága mellet?
   „Ha Eger elesik, utána nem állhat meg se Miskolc, se Kassa. Az apró várakat lerázza a török, mint a diót. Nincs többé ellenállás. És akkor Magyarországot beírhatja a történelem a halottak könyvébe.”
   Megszegi-e valaki az esküt? Miért? Mi lesz a sorsa? Mi a különbség eskü és esküdözés között?
   Igen, Hegedűs, aki beengedi a várba a törököket, vagyis elárulja az esküt, a várat és a társait. Büntetése pedig ehhez méltó, felakasztják.
   Az eskü egy fogadalom, egy állítás megerősítése, mely kötelezettségekkel jár, míg az esküdözést a helyzetünk jobbítására tesszük, amit nem mindig gondolunk komolyan.
   Köszönöm a dícsérő szavaidat. 🙂 Üdv: Diszmami

   Válasz
 10. Nagyon jó az oldal nagyon köszi 🙂 lenne pár kérdésem remélem tudsz segíteni . Milyen jelekből jön rá Éva hogy Jumurdzsák járt nála? Mit fejez ki a zászló? Milyen összetételű a magyar sereg ? Miért tudnak a törökök felé kerekedni ? Köszönöm az eddigi segítséget is !

  Válasz
  • 1. Ó, az anyai szív megérzi, ki milyen ember, mikor a gyermekéhez nyúlnak!
   Az ember mindig a jobbján ment. Ez parasztos volt. Meghajolva köszönt. Ez uras volt. Háttal ment ki az ajtón. Ez törökös volt.
   A gyűrű, az arcképnézés, Hajván emlegetése, a törökösen való távozás.
   2. Pl. a törökök fekete zászlóval közlekednek, ami azt jelenti senkinek sem kegyelmeznek
   3. A magyar sereg kb 3000 fő lehetett. Zsoldosokból, katonákból és egri lakosokból állt a sereg. A hétköznapi várvédőkről pedig szinte csak azt tudjuk, hogy nemesek vagy egri mezővárosi polgárok.
   4.Azért nem tudták elfoglalni a várat mert a hideg időjárás miatt nem maradt idejük befejezni az ostromot. Csak szeptemberben kezdtek hozzá, és mivel nem tudták gyorsan elfoglalni, a hideg közeledtével októberre felhagytak az ostrommal.
   Köszönöm, nagyon szívesen 🙂 Üdv: Diszmami

   Válasz
 11. Kedves Diszmami!
  Lenne néhány kérdésem, milyen büntetést kapott az aki bevitte a török levelet Eger várába?Kik voltak főhadnagyok?
  A válaszaidat előre is köszönöm,
  Autumn

  Válasz
  • Vasat a lábára! Tömlöcbe az alávalót!
   4 főhadnagy: Pető, Gergely, Fügedy, Zoltay
   Üdv: Diszmami

   Válasz
 12. diszmami milyen választ adott gergely szóba és tettben a kassai ember szavaira „hát csak az hogy bolond kecske az amyelyik nekiugrik a késnek”
  üdv boti

  Válasz
  • „Mi? Hát csak az, hogy bolond kecske az, amelyik nekiugrik a késnek!
   – MICSODA KÉSNEK!
   – Tetszik-e tudni, hogy mi vége lett Temesvárnak?
   – Tudom.
   – Tetszik-e tudni, hogy Losonczit levágták, a népét felkoncolták?
   – Mondom, hogy tudom.
   – Hát az tetszik-e tudni, hogy kétszázezer a török?
   – Azt is tudom.
   – Hát azt tetszik-e tudni, hogy Dobó uramnak ezer katonája sincsen?
   – Még lehet annyi.
   – Hát azt tetszik-e tudni, hogy Szolnok tegnapelőtt óta a töröké?
   Gergely elsápadt.
   – Most már azt is tudom. És azt is tudom, hogy ha ti voltatok volna ottan, akkor még hamarabb elveszett volna. Hát csak eredjetek haza. S hogy ne menjetek üresen, hát netek, ez mindnyájatoknak szól, patkányok!
   S úgy vágta pofon a nagy állú embert, hogy az nekiesett a másiknak.
   A következő pillanatban már KIRÁNTOTTA A KARDJÁT, s bizony KÖZÉJÜK SZABDAL, ha le nem ugranak az útról.
   – Tisztelem Serédy Györgyöt! – kiáltotta utánuk. – Különb katonákat kívánok neki, mint ti vagytok. Patkányok!
   S köpött utánuk.”
   Itt a részlet, ami tartalmazza, a lényeg a nagybetűs. Üdv: Diszmami

   Válasz
 13. Kedves Diszmami!!
  Lenne 5 kérdésem!!
  1.Mi a hasonlóság az alábbi szereplők között:
  a) Mekcsey,Fügedy,Zoltay:
  b) Cecey Éva,Baloghné:
  c) Jumurdzsák,Hajván:
  d) Balogh Balázs,Tarjáni Kristóf:
  2.Fogalmazd meg,miért jelentőségteljes az egri ostrom kimenetele:
  a) az országra:
  b) a Bornemissza családra:
  3.Jellemezd Dobó Istvánt az alábbi szempontok szerint:
  a)Hogyan szervezi meg a vár védelmét?
  b)Hogy viselkedik az ostrom idején?
  c)Hogy bánik hősies katonáival?
  d)Hogy bánik az esküszegőkkel és atöröknek szolgáló paraszokkal?
  e)Foglald össze mely tulajdonságai teszik jó várkapitánnyá Dobót!
  4.Jellemezd a szereplőket az ostrom alatt tanúsított magatartásuk alapján:
  Bornemissza Gergely:
  Mekcsey:
  Cecey Éva:
  Lehet kicsit sok kérdés,de nagyon megakadtam ezeknél és már a könyvben is kerestem,de nem találtam!!
  Nagyon remélem,hogy te tudsz nekem válaszolni!!
  Nagyon SŰRGŐS!!
  Kérlek válaszolj ma este 20:00-ig!!

  Válasz
 14. Milyen alruhaban rabolja el Jumurdzsak Jancsikat?
  Koszi a valaszt, es csak igy tovabb! Tenyleg nagyon sokat segitessz!

  Válasz
 15. Köszönöm szépen hogy kidolgozta kedves Diszmami. Sokat segített hiszen se energiám se elszántságom nem volt kiolvasni ezt a nagy terjedelmű és talán a részletekre tulságosan ugyelő művet.

  Válasz
   • Mert ez a saját kidolgozott olvasónaplónk, aminek a kérdéseit a Lányom Tanárnője írta össze és azok válaszai szerepelnek csak benne. Úgy gondoltam, ha ezt így megosztom az is segítség lehet és példa arra hogyan készítsünk olvasónaplót egyszerűbben.
    Üdv: Diszmami

    Válasz
    • Szia! Meg kérdezhetek egy feladatot?
     Milyen választ adott rá – szóban és tettben egyaránt – Gergely?
     ” Hát csak az, h bolond kecske az amelyik neki ugrik a késnek ”
     Értelmezd a kassai ember szavait!

     Válasz
     • Szia! A kassai ember Egerből jött, Gergely pedig odatartott, s mivel a törökök túlerőben voltak, elfoglalták Szolnokot, Losonczit és a népet lekaszabolták. Ezért úgy gondolják, hogy a kecske Gergely, a kés pedig a törökök kardja, magyarul öngyilkosság odamennie.
      Üdv: Diszmami

 16. Nekem bejött hisz nem volt időm kiolvasni és ezért erre gondoltam ! Kidolgoztam Word Pad segítségével hogy színesebb és játékosabb legyen nagyon szépen köszönöm ! A dolgozatot is 5-re írtam . Nem vagyok diszlexiás sem de sokat segített ! Köszönöm

  Válasz
  • Sajnos ez egy elég hosszú olvasmány, ezért sokan nem tudják kiolvasni. Az átfogalmazásból is nagyon sokat lehet tanulni. Az 5-nek pedig külön gratulálok, ügyes vagy 🙂

   Válasz
 17. Kedves Diszmami!
  Ez a feladat a negyedik részhez kapcsolodik. Ha van az égben könyv, amelybe a magyarok történetét írják a következő nyolc évet így jegyezték bele a „h” betű az első akkor azt kell ki diszitenem . utána egy csómó évszám azt is dekoráljam ki ? És az utána valo első kezdőbetűt is ? És szerinted mit rajzoljak hozzá ? Egyáltalán hogyan vaonalakkal? Vagy csak ami ki pattan a fejemből? Nagyon köszönöm a válaszod

  Válasz
  • Kedves Virsli! Ha a kezdőbetűt egy négyzetbe rajzolod, akkor köré vagy az „A” betű háromszögébe rajzolhatsz. Pl. egy felhőre egy könyvet bele a 8 évszámot. Az évszámok utáni kezdőbetűkbe rajzolnám én csak pl. Magyarország térképének körvonalát és abba bejelölném a városokat a kezdőbetűikkel és kis keresztel áthúznám, ahogy a „Honfoglaló” kvízjátékban, ha esetleg ismered. Ha elolvasol egy mondatot, biztos megjelenik róla egy kép a fejedbe és azt, vagy annak elemeit (tárgyak, emberek stb.) próbáld meg lerajzolni. A többi betűt nem kell díszíteni szerintem, ha megnézed a google keresőbe ott látod milyen betűkkel írják. Nagyon örülök, hogy segítséget kértél és törekszel. Csak így tovább 🙂

   Válasz
 18. Kedves Diszmami!
  Kéedésekre is válaszolsz?
  Ha igen csak egy lenne a 4. rész ha van az égben könyv, amelybe a magyarok történetét írják, a következő nyolc évet így jegyezték bele és ebből kronikát csinálni. Tanácsokat is elfogadok. Nem tudom hogyan álljak neki, kidisziteni , átformálni rajzolni. Előre is köszönöm

  Válasz
  • Kedves Virsli! Nem biztos, hogy jól értem a kérdésedet, azért megpróbálok válaszolni. A krónika kezdőbetűjét, vagy a mondat első betűjét szokták rajzzal diszíteni, amit inciálénak hívnak. Ha az „inciale” szót beírod a google keresőbe, akkor látni fogod hogyan. A kép a mondat történetéről, azaz a jelenetről szóljon például, vagy néhány jellemző tárgyról (pl. korona, várak, könyv stb.) Remélem segítettem 🙂 Ez egy szép feladat, ha szeretsz rajzolni. Jó munkát!

   Válasz
  • Szívesen 🙂 Nagyon jól tetted, hogy átfogalmaztad, mert ez volt a célom. Hiszen ebből is tanulsz 😉

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

AZ UNIÓS TÖRVÉNYEK ÉRTELMÉBEN KÉREM, ENGEDÉLYEZZE A SÜTIK HASZNÁLATÁT VAGY, ZÁRJA BE AZ OLDALT. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás